Navigation

ASR: impact pensioenhervorming - ABM FN

ABM FN heeft een artikel geschreven over ASR Nederland en de impact van de pensioenhervorming in Nederland op verzekeraars. Volgens Berenberg, die donderdag een analistenrapport publiceerde, lijken de hervormingen op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk voor verzekeraars vanwege de flinterdunne marges op niet-gegarandeerde pensioenopbouw. Zo schrijft ABM FN.

ABM FN geeft aan dat tijdens de beleggersdag van ASR Nederland op 27 juni werd uitgelegd dat de hervorming drie segmenten omvat die van belang zijn voor verzekeraars: overnames van pensioenregelingen met gegarandeerd resultaat (defined benefit), pensioenopbouw zonder gegarandeerd resultaat (defined contribution) en lijfrentes.

Pensioenfondsen moeten voor 2028 beslissen of ze blijven zoals ze zijn, zich laten overnemen door een verzekeraar, of fuseren met een ander pensioenfonds om kosten te besparen. Vanaf dat jaar zullen pensioengelden automatisch naar pensioenopbouw met 'defined contribution' gaan. De marges daarop zijn echter niet meer dan 10 basispunten, mogelijk stijgend naar 20 basispunten.

Verzekeraars kunnen echter aanzienlijke winsten behalen met de lijfrentes die pensioendeelnemers zelf moeten aanschaffen, waarbij de marges veel hoger zijn. Berenberg denkt dat lijfrentes een marge van 150 basispunten kunnen opleveren, wat 50 basispunten meer is dan de marge die ASR Nederland zelf hanteert voor de overname van pensioenregelingen.

De analisten voorspellen dat het pensioenbedrijf in de komende tien jaar de hoeveelheid kapitaal die ASR autonoom genereert met 6 procent per jaar zal laten groeien. Dit is veel meer dan de circa 2 procent groei die ASR zelf verwachtte in zijn presentaties op de beleggersdag.

Deze groei komt vooral door de snellere toename van lijfrentes, die in 2024 naar verwachting 22 procent van de winst van ASR's pensioenbedrijf zullen genereren, ruim voldoende om de dalende inkomsten uit oude beleggingsverzekeringen te compenseren, aldus Berenberg. Dit staat te lezen in het artikel van ABM FN.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.