Navigation

Avantium: is het al tijd om te kopen - een blik op het aandeel

Avantium: is het al tijd om te kopen - een blik op het aandeel

Avantium $AVTX, actief in hernieuwbare en circulaire polymeren, heeft in 2023 aanzienlijke vooruitgang geboekt ondanks economische uitdagingen. De succesvolle kapitaalverhoging van €70 miljoen in februari 2024 heeft de financiële stabiliteit versterkt en de voortgang van hun FDCA Flagship Plant mogelijk gemaakt.

Onze visie op het aandeel

Avantium bevindt zich op een cruciaal keerpunt met de verwachte commerciële opstart van de FDCA Flagship Plant in de tweede helft van 2024, wat hen positioneert als pionier in duurzame plasticalternatieven. Financieel is Avantium voor nu goed gekapitaliseerd na een recente kapitaalverhoging, maar de hoge cash burn rate door investeringen leidt tot de kans dat er nog een keer geld bij moet. Technisch gezien bevindt het aandeel zich nog in een neerwaartse trend, met op zijn best een consolidatie, zonder duidelijke opwaartse doorbraak, wat wijst op voorzichtigheid bij beleggers.

Strategisch beeld

Strategische samenwerkingen met SCG Chemicals en Norsk Hydro versterken de commerciële vooruitzichten en kunnen helpen bij de wereldwijde uitrol van hun technologieën.

Daarnaast heeft Avantium meerdere off-take overeenkomsten veiliggesteld, wat toekomstige inkomsten garandeert en vertrouwen geeft in de marktacceptatie van hun producten.

Financieel Beeld

Financieel gezien is Avantium goed gekapitaliseerd na de recente kapitaalverhoging, wat essentieel is voor de voltooiing van de FDCA Flagship Plant. Toch moet er waarschijnlijk in de toekomst wel weer geld bij om verder te groeien. Momenteel heeft Avantium een hoge cash burn rate door investeringen in kapitaaluitgaven.

Ondanks een omzetstijging van 11% tot €19,7 miljoen, rapporteerde het bedrijf een nettoverlies van €34,1 miljoen in 2023, voornamelijk door verhoogde operationele kosten en lagere subsidie-inkomsten.

De operationele kosten stegen met 27% tot €52,9 miljoen, wat wijst op de investeringen in personeel en compliance-gerelateerde uitgaven.

Technisch Beeld

Vanuit technisch oogpunt laat de VWAP (Volume Weighted Average Price) op de de chart zien dat het aandeel Avantium momenteel nog niet is uitgebroken naar boven. Rond de €2 ligt een cruciaal steunniveau. De koers bevindt zich nog steeds in een neerwaartse trend, zonder duidelijke tekenen van een opwaartse doorbraak.

Dit wijst op voorzichtigheid bij beleggers, door onzekerheden rondom de operationele winstgevendheid voor de lange termijn. De technische indicatoren suggereren dat beleggers wachten op meer concrete positieve ontwikkelingen, zoals de succesvolle opstart van de FDCA productie, voordat ze opnieuw instappen.

Sterke Punten

  • Kapitaalverhoging: Succesvolle kapitaalverhoging van €70 miljoen in februari 2024, wat de financiële stabiliteit van het bedrijf versterkt.
  • Strategische partnerschappen: Het bedrijf heeft belangrijke samenwerkingen gesloten met SCG Chemicals en Norsk Hydro, wat de commerciële uitrol van de Volta Technology ondersteunt.
  • Technologische vooruitgang: De YXY Technology en de geplande commerciële productie van FDCA en PEF positioneren Avantium als een marktleider in duurzame polymeren.
  • Offtake agreements: 15 van de afnameovereenkomsten voor de FDCA Flagship Plant zijn al verzekerd, wat de toekomstige inkomstenstroom waarborgt.

Zwakke Punten

  • Verhoogde kosten: De bouwkosten van de FDCA Flagship Plant zijn gestegen tot €255 miljoen, een stijging van €63 miljoen ten opzichte van de oorspronkelijke schatting, voornamelijk door inflatie en verstoringen in de toeleveringsketen.
  • Operationeel verlies: Avantium rapporteerde een nettoverlies van €34,1 miljoen in 2023, wat wijst op aanhoudende uitdagingen in de kostenbeheersing en operationele efficiëntie.
  • Schuldenlast: De schuldenlast van het bedrijf blijft een punt van zorg, vooral gezien de geplande investeringen en de noodzaak om extra kapitaal aan te trekken.
  • Beperkte kasstroom: De operationele kasstroom is negatief en het bedrijf heeft aanzienlijke uitgaven gedaan voor kapitaalinvesteringen, wat de liquiditeitspositie onder druk zet.
  • Licenties en geen nieuwe eigen fabrieken: Avantium verstrekt licenties aan anderen. Deze geven het bedrijf inkomsten, maar veel minder dan het zou hebben als het zelf meer fabrieken kan bouwen.
  • Stoppen Ray technologie: Avantium wilde ook een Flagship plant voor de Ray-technologie bouwen. Momenteel heeft het bedrijf niet de financiële middelen om deze verder te ontwikkelen. Cosun Beet Company zou aandeelhouder worden in deze installatie. Dat bedrijf blijft nu alleen grondstoffenleverancier.
  • Subsidies: Momenteel is er meer onzekerheid over subsidies. Hoewel dit een negatief punt is, rekenen we erop dat er meer helderheid komt in de toekomst en dat Avantium wel in aanmerking komt voor financiële ondersteuning vanuit de Europese Unie. Dit is nu misschien negatief, maar kan omslaan naar positief.

Samenvatting van de resultaten 2023

In 2023 stegen de totale inkomsten van Avantium tot €19,7 miljoen, een toename van 11% ten opzichte van 2022. Dit werd voornamelijk gedreven door een groei van 20% in de R&D Solutions inkomsten.

Echter, de operationele kosten stegen ook aanzienlijk, tot €52,9 miljoen, wat resulteerde in een EBITDA verlies van €27,5 miljoen. De netto kasstroom uit operationele activiteiten was €18,8 miljoen negatief, terwijl de investeringsuitgaven opliepen tot €89,8 miljoen.

De kapitaalverhoging van €70 miljoen in februari 2024 heeft de financiële positie van Avantium versterkt, waardoor het bedrijf in staat is om door te gaan met de bouw van de FDCA Flagship Plant.

Deze fabriek, die FDCA zal produceren, is essentieel voor de productie van de duurzame plastic PEF (polyethyleen furanoaat). Avantium verwacht de commerciële productie in de tweede helft van 2024 te starten.

Outlook en verwachtingen door bedrijf

Vooruitkijkend verwacht Avantium de FDCA Flagship Plant in de tweede helft van 2024 operationeel te maken. Het bedrijf blijft actief zoeken naar extra licentieovereenkomsten en off-take overeenkomsten om de commerciële uitrol van FDCA en PEF te ondersteunen.

Begeleiding van het management

Het management van Avantium is positief over de toekomst, met plannen om in 2024 meerdere technologische licenties te verkopen en de productie van FDCA op te starten. Dit zou een aanzienlijke omzetgroei moeten genereren en de weg vrijmaken voor verdere commerciële toepassingen van hun technologieën.

Conclusie

Al met al biedt Avantium een interessant investeringsperspectief met aanzienlijke lange termijn kansen, maar ook met huidige financiële en operationele uitdagingen.

Onze neutrale positie reflecteert deze balans van potentieel en risico's. We blijven het aandeel volgen en verwachten een duidelijker beeld van de operationele verbetering na de opstart van de FDCA Flagship Plant.

Ook rekenen we op nog een financieringsronde. De kans is groot dat, om de balans niet te verzwakken, dit voor een groot gedeelte uit nieuwe aandelen zal bestaan, wat tot verwatering leidt.

Ons enthousiasme over het bedrijf zelf is "best groot" en ook haar technieken, maar we doen nog niks met dit aandeel. We wachten nu af.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.