Navigation

Avantium: paniek over balans - al eerder op gewezen - aandeel kan nog veel verder dalen

Avantium: paniek over balans - al eerder op gewezen - aandeel kan nog veel verder dalen

Avantium $AVTX heeft in de eerste helft van dit jaar positieve ontwikkelingen gemeld op het gebied van hun R&D-activiteiten, wat aanvankelijk hoopgevend leek voor investeerders (niet voor ons, zie ook de database).

De aandacht van de markt verschuift nu naar de balans en de financiering van de nieuwe fabriek, een aspect dat steeds meer zorgen baart en waar wij reeds eerder op hebben gewezen. Er moet nog een sloot geld bij en dat is slecht voor het aandeel.

Hoewel het bedrijf nog steeds mogelijkheden heeft om zich te herstellen, is het niet uit te sluiten dat de koers van Avantium verder zou kunnen dalen, mogelijk tot het eerdere dieptepunt rond de 2 euro of zelfs verder.

Deze zorgen over de balans die nu in de markt zijn, zijn niet uniek voor Avantium. Veel start-ups in vergelijkbare situaties hebben met vergelijkbare uitdagingen te maken. Ook hebben we geregeld op dit soort zaken gewezen. Ebusco en Fastned zijn daar voorbeelden van.

Het afgelopen halfjaar heeft Avantium een operationele cash burn van 27 miljoen euro laten zien, terwijl er nog 42 miljoen euro in kas is. Met de verwachte kostenoverschrijding van 26 miljoen euro voor de fabriek, wordt de financiële druk een risico voor het hele bedrijf.

Avantium's nieuwe FDCA-fabriek is een belangrijke factor. Hoewel de fabriek in het vierde kwartaal in fases zal starten met productie, is er nog geen garantie voor continue productie op korte termijn en is deze dus waarschijnlijk voorlopig verliesgevend. Dat houdt in dat er nog meer geld bij moet.

Avantium voert momenteel gesprekken met zijn kredietverstrekkers om de bestaande kredietfaciliteit van 105 miljoen euro te verlengen. Daarnaast worden verschillende opties onderzocht om nieuw kapitaal aan te trekken.

Dit toont aan dat het bedrijf zich in een uitdagende positie bevindt en de kans groot is dat er verwatering van aandeelhouderskapitaal gaat plaatsvinden.

Resumerend

De markt legt nu haar focus naar zorgen over de balans en financiering van de nieuwe fabriek. Wij zien dit als een probleem, want het bedrijf kampt met een aanzienlijke cash burn en mogelijke kostenoverschrijdingen, wat de financiële druk verhoogt en slecht is voor het aandeel.

Dit bevestigt onze eerdere waarschuwingen over de financiële risico's. De nieuwe fabriek start binnenkort, maar blijft waarschijnlijk verliesgevend, wat betekent dat er nog meer geld bij moet. De kans is groot dat de koers verder gaat dalen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.