Navigation

Avantium: Albert Heijn gaat PEF gebruiken - verpakkingen eigen merkproducten - visie

Albert Heijn gaat via Refresco het 100% plantaardige PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium $AVTX gebruiken voor de verpakkingen van eigen merkproducten. Dit is een hoog volume deal voor Avantium en mag als een major use case worden gezien.

De koers van het aandeel is dan ook weer bijna 7% hoger. Wij gaan echter niet instappen. Daarvoor moet de koers eerst weer corrigeren tot een meer aantrekkelijk niveau of daadwerkelijk zijn neerwaartse trend verlaten. Avantium is zeker veelbelovend, maar zelfs na de deal met Ahold blijft het een relatief kleinere speler. Ook is het onduidelijk wat de marges zijn die Avantium hierop gaat boeken en hoeveel het bottom line gaat bijdragen aan het resultaat.

Het bedrijf haar balans is ook nog steeds niet sterk en er is nog geen zicht op langdurige winstgevendheid. Dat gezegd hebbende, is de deal met Ahold dus wel een enorme doorbraak en erkenning voor Avantium.

Enige achtergrond uit het persbericht

Het plantaardige en circulaire materiaal PEF zal worden ingezet voor verschillende verpakkingsvormen, waaronder een nieuwe vruchtensapfles die door Refresco, een wereldwijde leverancier van drankoplossingen, wordt geproduceerd voor Albert Heijn. Deze vruchtensapfles zal de eerste toepassing van PEF zijn die in Albert Heijn-winkels wordt geïntroduceerd, zodra de commerciële fabriek voor PEF van Avantium operationeel is. Hiermee wordt Albert Heijn de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

Avantium's PEF is een 100% plantaardig en volledig recyclebaar polymeer met diverse toepassingen, waaronder flessen, verpakkingen, films en textiel. Naast de duurzame verpakkingsvoordelen biedt PEF superieure barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van dranken en voedsel verlengt.

Avantium bouwt momenteel 's werelds eerste commerciële fabriek voor 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF, in Delfzijl. De commerciële productie wordt verwacht in de tweede helft van 2024 te beginnen, en de productie van PEF zal verder worden opgeschaald naar fabrieken van 100 kiloton en meer voor grootschalige productie van FDCA en PEF via technologielicenties.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.