Navigation

China: bankleningen laagste niveau 2009 - effect op aandelen onduidelijk

China: bankleningen laagste niveau 2009 - effect op aandelen onduidelijk

Verscheidene nieuwsbronnen, waaronder Reuters, hebben gerapporteerd dat de nieuwe bankleningen in China aanzienlijk zijn verminderd gedurende juli, tezamen met andere belangrijke kredietindicatoren. Dit ondanks eerdere beleidsrente-verlagingen en beloftes om de economie te ondersteunen.

In juli hebben Chinese banken slechts 345,9 miljard yuan (ongeveer $47,80 miljard) aan nieuwe yuanleningen verstrekt wat neerkomt op een daling van 89% in vergelijking met juni.

Onduidelijk hoe aandelen reageren

De gegevens duiden erop dat de economische situatie in China aanhoudend verslechtert. De bankleningen bevinden zich momenteel op het laagste niveau sinds 2009. Bovendien hebben de cijfers voor import en export deze week een aanzienlijke zwakte laten zien.


Het is (volgens ons) nog onduidelijk welk effect dit zal hebben op Chinese aandelen, inclusief die in Hong Kong. Niet alleen zijn aandelen al vooruitgelopen op de neerwaartse trend (hoewel de mate van vooruitlopen niet precies duidelijk is), maar ook is het de vraag of de Chinese overheid van plan is om extra directe aankopen van aandelen te doen.


Waar we al op een stijging zitten in China houden we vast. Maar we doen momenteel geen nieuwe aankopen. Het beeld is simpelweg te onduidelijk.

Tot slot, het is mogelijk dat de Chinese overheid de prioriteit legt bij de "nationale veiligheid" boven de economie. In dat geval zou het zelfs kunnen gebeuren dat de economische situatie nog aanzienlijk verslechtert. Dan is het ook mogelijk dat aandelen op de Chinese markt geconfronteerd worden met een aanzienlijke verdere daling als gevolg.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.