Navigation

Azie lager: crisis in China wordt groter - Zhongzhi Enterprise Group

De Aziatische aandelenmarkten laten over de hele linie aanzienlijke dalingen zien. Shanghai is 1% lager, Shenzen is 1,3% lager, terwijl Hong Kong met zwakke technologieaandelen 2,4% lager staat.

De situatie in China begint langzamerhand ernstige vormen aan te nemen. Het financiële systeem is 'verrot' en financiële instellingen zijn met elkaar verweven. De ontwikkelingen kunnen erop wijzen dat de situatie in China ook zijn schaduw zal werpen op de rest van de wereld.

Zolang de Chinese overheid geen duidelijk plan presenteert kunnen Chinese aandelen blijven dalen. Dit kan, in combinatie met een financiële crisis, ook gevolgen hebben in het westen.

Zorgen over de economie in China hebben ook invloed op andere Aziatische indices, die over het algemeen meer dan 1% verliezen, met India ongeveer 0,6% lager.

Gemiste betalingen van Zhongzhi Enterprise Group, waar we hieronder even verder op ingaan, benadrukken de bredere problemen in China's $2,9 biljoen grote trust industry, waar commercieel en investeringsbankieren, private equity en vermogensbeheer worden gecombineerd.

Country Garden Holdings staat op de rand van wanbetaling, terwijl leningen verstrekt door Chinese banken vorige maand het laagste niveau sinds 2009 bereikten.

Zhongzhi Enterprise Group

Eén van de grootste particuliere vermogensbeheerders van China veroorzaakt nieuwe zorgen over de gezondheid van de schaduwbanksector van het land. Drie bedrijven zeiden afgelopen vrijdag dat ze geen betalingen hebben ontvangen voor hoogrenderende producten uitgegeven door bedrijven die verbonden zijn met Zhongzhi Enterprise Group dat ongeveer één biljoen yuan ($187 miljard) aan beheerde activa heeft.

Nacity Property Service en KBC Corp (niet te verwarren met het Belgische KBC) maakten vrijdagavond voor het eerst het nieuws bekend over de vertraagde betalingen door Zhongrong International Trust. KBC, een fabrikant van koolstofproducten, zei in een verklaring aan de Shanghai Stock Exchange dat de vertraagde betalingen verband hielden met 60 miljoen yuan geïnvesteerd bij Zhongrong Trust.

De bezorgdheid over de gezondheid van de vastgoedsector in het land neemt toe. Trustbedrijven, waaronder Zhongrong Trust en MinMetals Trust, hebben het afgelopen jaar belangen gekocht in minstens 10 vastgoedprojecten. Ze gokken erop dat onafgemaakte huizen uiteindelijk geld zullen opbrengen om een deel van de US$ 230 miljard aan vastgoedfondsen af te betalen die ze hebben uitgegeven aan investeerders.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.