Herhaling: Bank of Japan: grootste eigenaar Japanse aandelen - uitleg
[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]
De Bank of Japan (BoJ) heeft in 2024 belangrijke veranderingen doorgevoerd in haar monetaire beleid, die aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de binnenlandse als de wereldwijde markten.
Beëindiging negatieve rente en Yield Curve Control
De bank, die al bekend stond om haar enorme invloed op de Japanse economie, heeft haar beleid aangepast door een einde te maken aan haar negatieve rentevoeten en haar Yield Curve Control (YCC) beleid.
Ondanks deze verschuivingen blijft de monetaire houding van de BoJ relatief soepel, met een basisrente van slechts 0,1%. Dit beleid is bedoeld om de inflatie, die nu rond de 2% ligt, onder controle te houden, hoewel verwacht wordt dat deze in 2025 weer onder het doel van de bank zal dalen.
Invloed van de BoJ op de obligatiemarkt
Een belangrijk aspect van de invloed van de BoJ is haar enorme bezit van Japanse staatsobligaties, dat bijna $5 biljoen bedraagt. Dit bezit heeft geholpen om de langetermijnrentes laag te houden, maar het heeft ook geleid tot marktverstoringen.
Hoewel de BoJ van plan is om haar obligatieaankopen te verminderen, is de verwachting dat haar bestaande bezit van obligaties nog steeds een significante invloed zal hebben op de rentecurve. Dit betekent dat, zelfs met minder aankopen, de bank nog steeds in staat is om de marktcondities sterk te beïnvloeden.
Dominantie van de BoJ op de aandelenmarkt
Daarnaast heeft de BoJ, door haar bezit van aandelen en exchange-traded funds (ETF's), een nog grotere invloed gekregen op de Japanse aandelenmarkt. In 2024 is de BoJ de grootste eigenaar van Japanse aandelen, met een totaal bezit dat meer dan 45 biljoen yen (ongeveer $400 miljard) waard is.
Deze dominantie heeft vragen opgeworpen over de marktwerking, aangezien de centrale bank in wezen fungeert als een belangrijke speler in de aandelenmarkt, wat de prijzen kunstmatig hoog kan houden.
Complexe implicaties van het BoJ beleid
De implicaties van deze ontwikkelingen zijn complex. Enerzijds heeft de BoJ met haar beleid de economie gestabiliseerd en geholpen bij het bereiken van haar inflatiedoelstellingen. Anderzijds leidt de enorme marktinterventie tot zorgen over toekomstige volatiliteit.
Als de BoJ besluit om haar bezittingen te verminderen, kan dit aanzienlijke schokken veroorzaken in de obligatie- en aandelenmarkten, met mogelijke gevolgen voor zowel binnenlandse als buitenlandse beleggers. Daar hebbe we de laatste tijd een voorproefje van gehad doordat belegegrs de carry trade tussen de dollar en de yen naarstig aan het afbouwen zijn.
Toekomstige risico's en marktverstoringen
Deze veranderingen in 2024 onderstrepen de unieke positie van de BoJ in de wereld van centrale banken en de potentiële risico's die gepaard gaan met een dergelijk ongekend beleid.
Voorlopig is dat waarschijnlijk beperkt, omdat de ballon gewoonweg niet mag barsten. Dat zou namelijk meer dan enkel een rimpeling veroorzaken op financiële markten en tijdelijke (te) grote verstoringen kunnen hebben met dalende aandelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.