Navigation

Banken NL: effect eventuele wetswijzigingen kunnen meevallen

Tijdens de algemene financiële beschouwing in de Tweede Kamer werd duidelijk dat de invoering van een belasting op aandeleninkopen niet wordt verwacht vóór 2025.

De verhoging van de bankenbelasting zal bovendien niet 350 miljoen, maar 150 miljoen euro bedragen.

Het is belangrijk op te merken dat de plannen ook de goedkeuring van de Eerste Kamer moeten krijgen.

Hoewel het invoeren van eerlijkere belastingen wellicht een juiste beslissing is, kan dit een geval zijn van 'penny wise, pound foolish'.

De kans dat financiële instellingen naar andere opties voor een hoofdkantoor gaan kijken wordt groter. Dit zal waarschijnlijk ook worden meegenomen in toekomstige fine tuning, wat betekent dat het plan misschien wel gaat meevallen voor beleggers.

Tot slot, als naar grafieken van de afgelopen 40 tot 50 jaar kijkt zie je dat er een enorme onbalans is tussen de belasting voor burgers en bedrijven.

Bedrijven zijn (relatief) minder gaan betalen, terwijl burgers steeds meer moesten bijdragen. Dit is geen eenvoudig probleem om op te lossen.

Niets voor niets zijn er economen die pleiten voor een globaal plan. En wel op een manier die investeren in bedrijven (aandelen) aantrekkelijk houdt, anders kunnen pensioenfondsen geraakt worden en verdampen alle voordelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.