Navigation

Banken: waarderingen kunnen verdubbelen in 5 jaar - onderzoek BCG

Banken: waarderingen kunnen verdubbelen in 5 jaar - onderzoek BCG

In een rapport dat deze week is uitgekomen, schetst de Boston Consulting Group (BCG) een rooskleurig beeld voor de banksector over een langere periode. Wereldwijde banken zouden hun waardering gezamenlijk met $7 biljoen kunnen verhogen in de komende vijf jaar als ze belangrijke stappen zetten om de groei te bevorderen en de productiviteit te verhogen.

Banken zouden dan hun huidige waarderingen ongeveer kunnen verdubbelen als ze groei nastreven en verbeterde prijs-boek-verhoudingen (price-to-book), ondanks obstakels, zo schrijft de consultant.

Ongeveer 75% van de aandelen van banken had in 2022 prijs-boek-verhoudingen onder de één (1), terwijl de koers-winst-verhoudingen bijna de helft waren van de niveaus in 2008.

Ondertussen blijven de rendementen voor aandeelhouders op bankaandelen achter bij die van belangrijke marktindexen sinds de crisis (2008), en het verschil wordt zelfs steeds groter.

Zelfs als ze investeren in productiviteit en hun bedrijfsvoering ingrijpend vereenvoudigen, zullen de winsten van banken onder druk blijven staan door hogere kapitaalvereisten en toenemende concurrentie van nieuwere spelers zoals fintechs, aldus de Boston Consulting Group.

Banken zullen, ondanks dat de juiste maatregelen een aanzienlijke waardetoename voor deze groep aandelen kunnen betekenen, waarschijnlijk niet terugkeren naar de niveaus van winstgevendheid en waarderingen die bestonden vóór de wereldwijde financiële crisis van 2008, zo schrijft de Boston Consulting Group.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.