Navigation

Bekaert: analyse ontwikkelingen - FCF en meer - tijd voor actie in het aandeel

Bekaert: analyse ontwikkelingen - FCF en meer - tijd voor actie in het aandeel

Bekaert $BEKB, een wereldleider in staaldraadtransformatie en coatingtechnologieën, heeft sterke financiële prestaties neergezet in 2023 ondanks uitdagende marktomstandigheden. Ook begin 2024 was redelijk goed.

Het bedrijf blijft investeren in duurzame innovaties en strategische partnerschappen, wat bijdraagt aan positieve vooruitzichten voor de toekomst.

Wij verwachten dat Bekaert zijn groeipad zal voortzetten met verbeterde marges en sterke kasstromen. Aandeleninkoopprogramma's versterken verder de aandeelhouderswaarde.

Aandeel Bekaert gaat naar up

Wij gaan Bekaert kopen. Onze analyse toont aan dat Bekaert een sterke financiële basis heeft, ondersteund door solide kasstroomgeneratie en strategische investeringen in duurzaamheid en innovatie.

Technische analyse


De maandgrafiek van Bekaert laat een bullish trend zien met hogere toppen en hogere bodems. De koers beweegt zich binnen een opwaarts kanaal, wat wijst op een continue stijging. De huidige koers van €44 bevindt zich in het midden van dit kanaal, wat een potentieel instapmoment biedt voor beleggers, maar bij een slechte markt ook kan leiden tot een tijdelijke daling die we dan misschien gaan gebruiken om bij te kopen.

Rol in de energietransitie

Bekaert speelt een rol in de energietransitie door te investeren in duurzame oplossingen en technologieën. Het bedrijf ontwikkelt en commercialiseert producten zoals Currento, die essentieel zijn voor de productie van groene waterstof.

Daarnaast werkt Bekaert samen met toonaangevende bedrijven zoals Toshiba en ABB om technologieën te ontwikkelen die de decarbonisatie van de bouw en de overgang naar duurzame energiebronnen bevorderen.

Deze strategische initiatieven positioneren Bekaert als een belangrijke speler in de wereldwijde energietransitie en bieden aanzienlijke groeimogelijkheden op lange termijn.

Financiële sterkte en vrije kasstroom

Bekaert heeft in 2023 een vrije kasstroom (FCF) van €267 miljoen gerealiseerd, wat een stijging van 40% vertegenwoordigt ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze robuuste kasstroom versterkt de financiële positie van het bedrijf en biedt ruimte voor toekomstige investeringen en dividenduitkeringen.

Waardering en koers

Met een huidige beurskoers van ongeveer €44 per aandeel en een marktkapitalisatie van circa €2,27 miljard, lijkt Bekaert aantrekkelijk gewaardeerd. De koers-winstverhouding (P/E) en de verhouding tussen vrije kasstroom en marktkapitalisatie (FCF yield) ondersteunen deze waardering.

De huidige FCF yield ligt rond de 11,8% (€267 miljoen FCF / €2,27 miljard marktkapitalisatie), wat wijst op een sterke financiële gezondheid en aantrekkelijke rendementen voor beleggers.

Dividendrendement

Het voorgestelde dividend van €1,80 per aandeel biedt beleggers een dividendrendement van ongeveer 4,1% op basis van de huidige koers van €44. Dit aantrekkelijke rendement, gecombineerd met de sterke kasstroomgeneratie, maakt Bekaert tot een aantrekkelijke investering voor zowel groei- als inkomensgerichte beleggers.

Management

De rol van het management in het succes van Bekaert kan niet genoeg worden benadrukt. Het leiderschapsteam, onder leiding van CEO Yves Kerstens en CFO Taoufiq Boussaid, heeft een duidelijke strategische visie en de uitvoering daarvan heeft geleid tot significante verbeteringen in operationele efficiëntie en financiële prestaties.

  1. CEO Yves Kerstens:
    • Sinds zijn aantreden in september 2023 heeft Yves Kerstens een belangrijke rol gespeeld in het versnellen van de strategische heroriëntatie van Bekaert. Onder zijn leiding heeft het bedrijf aanzienlijke vooruitgang geboekt in het herpositioneren naar markten met hogere marges en groeimogelijkheden.
    • Zijn focus op innovatie en duurzaamheid heeft geleid tot de ontwikkeling van producten zoals Currento voor groene waterstofproductie en andere duurzame oplossingen.
  2. CFO Taoufiq Boussaid:
    • Taoufiq Boussaid heeft bijgedragen aan de versterking van de financiële positie van Bekaert door middel van effectief schuldbeheer en kostenoptimalisatie. Zijn strategie heeft geleid tot een verbetering van de kasstroom en marges.
    • De financiële discipline en transparantie onder zijn leiding hebben geleid tot een robuuste balans en een lage nettoschuld/EBITDA-ratio.

Sterke punten

  • Vrije kasstroom (FCF) van €267 miljoen, een stijging van 40% ten opzichte van 2022.
  • Gezonde financiële positie: Nettoschuld van €254 miljoen, wat resulteert in een nettoschuld/EBITDA-ratio van 0,5.
  • Verbeterde marges: EBIT-marge van 9,0%, een stijging van 80 basispunten ten opzichte van vorig jaar.
  • Innovatie en duurzaamheid: Succesvolle ontwikkeling en commercialisering van duurzame producten zoals Currento voor waterstofproductie.
  • Aantrekkelijk dividendbeleid: Voorgesteld dividend van €1,80 per aandeel, een stijging van 9%.

Zwakke punten

  • Totale omzet daalde met 13,5% ten opzichte van 2022.
  • Afhankelijkheid van grondstofprijzen: Significant negatieve impact door omkering van eerdere inflatie in grondstofkosten.
  • Valutaschommelingen: Ongunstige valutabewegingen, voornamelijk in China, de VS en India, beïnvloeden de omzet.

Samenvatting van de resultaten

Bekaert heeft in 2023 een omzet van €4,3 miljard gerealiseerd, een daling van 13,5% ten opzichte van 2022. De EBIT bedroeg €388 miljoen, met een marge van 9,0%, een verbetering van 80 basispunten. De vrije kasstroom (FCF) steeg met 40% tot €267 miljoen.

De daling in omzet is voornamelijk toe te schrijven aan de omkering van grondstofkosteninflatie en lagere volumes, gedeeltelijk gecompenseerd door prijsoptimalisatie naar producten met hogere marges. Het bedrijf heeft geen extra aandelen ingekocht in 2023, maar heeft wel een voorgesteld dividend van €1,80 per aandeel, een stijging van 9%.

Laatste kwartaalresultaten

In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Bekaert een omzet van €1,025 miljard, een daling van 14% ten opzichte van Q1 2023. De daling was voornamelijk te wijten aan lagere volumes en negatieve valutabewegingen, maar het bedrijf zag een verbetering van 5% ten opzichte van Q4 2023. De focus op kostenbeheer en efficiënte werkkapitaalbeheer blijft sterk, met verbeteringen in marges en kasstroomgeneratie​​.

Outlook en verwachtingen

Voor 2024 verwacht Bekaert een bescheiden omzetgroei en stabiele marges ondanks voortdurende economische onzekerheden. De middellange termijn doelen blijven ambitieus, met een verwachte jaarlijkse omzetgroei van meer dan 5%, een EBIT-marge van meer dan 10% en een ROCE van meer dan 20% tegen 2026.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

Het management is optimistisch over de toekomst en blijft gefocust op strategische groei en innovatie. Het bedrijf zal blijven investeren in duurzame oplossingen en technologieën, wat naar verwachting meer dan 50% van de omzet zal uitmaken tegen 2026.

Ontwikkeling van de Intrinsieke Waarde

De intrinsieke waarde van Bekaert is de afgelopen jaren gestegen, zoals weergegeven in de bovenstaande grafiek. Dit toont aan dat het bedrijf waarde weet te creëren voor zijn aandeelhouders door consistente kasstroomgeneratie en strategische investeringen.

Ontwikkeling van de vrije kasstroom

De bovenstaande grafiek toont de ontwikkeling van de vrije kasstroom (FCF) van Bekaert over de afgelopen jaren, wat de sterke kasstroomgeneratie van het bedrijf benadrukt. Dit kan inhouden dat er nieuwe rondes komen van inkoop van eigen aandelen.

Conclusie

Bekaert biedt ons inziens een sterke investeringsmogelijkheid gezien de solide financiële prestaties, strategische focus op duurzaamheid en innovatie, en een aantrekkelijk dividendbeleid. Ondanks uitdagingen zoals verkoopdalingen en valutarisico's, blijft het bedrijf goed gepositioneerd voor groei op lange termijn. Wij kopen daarom het aandeel Bekaert.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.