Navigation

Berkshire Hathaway: record kaspositie - Apple afgebouwd twijfels over waarderingen

Berkshire Hathaway $BRK, het investeringsvehikel van Warren Buffett, heeft een record aan cash van $276,9 miljard bereikt in het afgelopen kwartaal. Dit bleek bij de presentatie van de cijfers. Dit bedrag is aanzienlijk gestegen vanuit het vorige record van $189 miljard, dat in het eerste kwartaal van 2024 werd bereikt.

De stijging is voornamelijk te wijten aan de verkoop van grote aandelenpakketten, waaronder bijna de helft van Buffett's belang in Apple. Berkshire heeft nu al zeven kwartalen achtereen aandelen verkocht, waarbij de verkoop in het laatste kwartaal versnelde naar meer dan $75 miljard aan aandelen.

In het eerste halfjaar van 2024 heeft Berkshire in totaal meer dan $90 miljard aan aandelen verkocht. De verkoopactiviteiten zijn ook in het derde kwartaal voortgezet, met Berkshire die zijn tweede grootste belang, Bank of America, gedurende 12 opeenvolgende dagen heeft verkleind.

Berkshire Hathaway blijkbaar heeft nog altijd twijfels heeft over de waardering van aandelen. Dit suggereert dat Berkshire Hathaway de huidige aandelenmarkt overgewaardeerd vindt, maar nog steeds zekere bedrijven als waardevol beschouwt.

De verkoop van Apple-aandelen is opvallend, maar het bedrijf heeft nog steeds een aanzienlijk belang in het techbedrijf. Berkshire Hathaway blijft een sterke financiële positie handhaven met record cashreserves, maar de voorzichtige houding ten opzichte van investeringen en aandelenterugkopen suggereert dat het bedrijf wacht op betere kansen in de toekomst.

Sterke punten

  • Record cashreserves: Berkshire Hathaway heeft een record aan cash van $276,9 miljard bereikt, wat een sterke financiële positie aangeeft.
  • Sterke operationele winst: De operationele winst steeg met 15% tot $11,6 miljard in het tweede kwartaal, voornamelijk dankzij de sterke prestaties van Geico.
  • Gezonde kasstroompositie: Hoewel de vrije kasstroom (FCF) niet expliciet werd genoemd, suggereren de sterke operationele winst en de hoge cashreserves een gezonde kasstroompositie.

Zwakke punten

  • Lage aandelenterugkoop: Berkshire heeft slechts $345 miljoen aan eigen aandelen teruggekocht in het tweede kwartaal, aanzienlijk minder dan in de vorige kwartalen, wat suggereert dat het bedrijf voorzichtig is met het uitgeven van kapitaal.
  • Daling in nettowinst: De nettowinst daalde naar $30,3 miljard in het tweede kwartaal, vergeleken met $35,9 miljard in dezelfde periode een jaar geleden, hoewel Buffett waarschuwt om niet te veel aandacht te besteden aan kwartaalfluctuaties in ongerealiseerde winsten.

Samenvatting van de resultaten

Berkshire Hathaway heeft een record aan cash van $276,9 miljard bereikt in het afgelopen kwartaal. Dit bedrag is aanzienlijk gestegen vanuit het vorige record van $189 miljard, dat in het eerste kwartaal van 2024 werd bereikt. De stijging is voornamelijk te wijten aan de verkoop van grote aandelenpakketten, waaronder bijna de helft van Buffett's belang in Apple.

Berkshire heeft nu al zeven kwartalen achtereen aandelen verkocht, waarbij de verkoop in het laatste kwartaal versnelde met meer dan $75 miljard aan aandelen. In het eerste halfjaar van 2024 heeft Berkshire in totaal meer dan $90 miljard aan aandelen verkocht. De verkoopactiviteiten zijn ook in het derde kwartaal voortgezet, met Berkshire die zijn tweede grootste belang, Bank of America, gedurende 12 opeenvolgende dagen heeft verkleind.

De operationele winst van Berkshire, die de winsten van de volledig in bezit zijnde bedrijven omvat, steeg met 15% tot $11,6 miljard in het tweede kwartaal, vergeleken met $10 miljard een jaar eerder. Dit was voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van auto-verzekeraar Geico. Geico boekte bijna $1,8 miljard aan onderwritingwinsten voor belastingen in het tweede kwartaal, meer dan drie keer zo veel als de $514 miljon een jaar geleden.

De nettowinst van Berkshire, die kortetermijninvesteringswinsten of -verliezen omvat, daalde naar $30,3 miljard in het tweede kwartaal, vergeleken met $35,9 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. Buffett waarschuwt investeerders echter om niet te veel aandacht te besteden aan kwartaalfluctuaties in ongerealiseerde winsten op investeringen, die "extreem misleidend" kunnen zijn.

De vrije kasstroom (FCF) van Berkshire werd niet expliciet genoemd in het persbericht, maar de sterke operationele winst en de hoge cashreserves suggereren een gezonde kasstroompositie.

Outlook

Berkshire Hathaway blijft voorzichtig met het uitgeven van kapitaal, gezien de hoge prijzen op de markt. Buffett heeft aangegeven dat hij bereid is om kapitaal te investeren, maar dat de huidige prijzen hem doen aarzelen. "We zouden het graag uitgeven, maar we zullen het niet uitgeven tenzij we denken dat het een bedrijf is dat weinig risico heeft en ons veel geld kan opleveren," zei Buffett tijdens de jaarlijkse vergadering in mei.

De verwachtingen voor de toekomst zijn gematigd. Berkshire heeft slechts $345 miljoen aan eigen aandelen teruggekocht in het tweede kwartaal, aanzienlijk minder dan de $2 miljard die in elk van de vorige twee kwartalen werd teruggekocht. Dit suggereert dat Berkshire voorzichtig is met het uitgeven van kapitaal en mogelijk wacht op betere investeringsmogelijkheden.

Toevoeging van de CEO

Warren Buffett, de CEO van Berkshire Hathaway, heeft aangegeven dat hij bereid is om kapitaal te investeren, maar dat de huidige prijzen hem doen aarzelen. "We zouden het graag uitgeven, maar we zullen het niet uitgeven tenzij we denken dat het een bedrijf is dat weinig risico heeft en ons veel geld kan opleveren," zei Buffett tijdens de jaarlijkse vergadering in mei. Deze voorzichtige houding weerspiegelt de zorgen van Buffett over de huidige marktvoorwaarden en de hoge prijzen van bedrijven.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.