Navigation

Besi: nieuw aandelen-inkoop-programma van €100 miljoen is een troostprijs

Besi: nieuw aandelen-inkoop-programma van €100 miljoen is een troostprijs

Het nieuwe aandelen-inkoop-programma van €100 miljoen van Besi $BESI is een troostprijs als je ziet waar het voor wordt gebruikt. Het is vooral gejuich van degenen die Besi niet tijdig hebben verkocht, en wanhopig op zoek zijn naar een reden dat de koers weer gaat stijgen.

Hoewel het aandeel een blip-up kan vertonen, en een langdurige stijging van het aandeel op een gegeven moment ook wel weer zal plaatsvinden, is het twijfelachtig dat nu al is. Het programma stelt dus weinig voor als je kijkt naar de doelen van Besi voor deze inkoop.

Doel van het inkoopprogramma

Het programma richt zich voornamelijk op kapitaalbeheer en het voorkomen van verwatering, in plaats van het creëren van significante waarde voor aandeelhouders. Het lijkt erop dat het bedrijf geen betere besteding voor zijn kasmiddelen heeft kunnen vinden.

Beperkte impact op de marktwaarde

Met een marktkapitalisatie van €9,51 miljard vertegenwoordigt dit inkoop-programma slechts 1,05% van de totale waarde van het bedrijf. Bij de huidige aandelenprijs van €118 per aandeel zou Besi ongeveer 847.457 aandelen kunnen terugkopen, wat slechts een beperkte vermindering van het uitstaande aandelenkapitaal betekent.

Marktreactie en verwachtingen

De koers van Besi is de laatste tijd achtergebleven, ondanks dat het aandeel gevolgd wordt door toonaangevende zakenbanken en fondsen. Dit suggereert dat deze partijen op dit moment geen overtuigende redenen zien om in te zetten op het aandeel. Ook al, omdat het huidige aankoopprogramma en ook de nieuwe 100 miljoen euro die is gecommitteerd geen verassing is.

Bevoegdheid inkoop aandelen tot 10%

Besi heeft eerder de bevoegdheid gekregen om tot 10% van zijn uitstaande aandelen terug te kopen, wat neerkomt op ongeveer 8,1 miljoen aandelen. Dit is dus al bekend. Deze bevoegdheid blijft van kracht tot 25 oktober 2025. Een verdere ronde van aandeleninkoop zou zelfs geen verrassing zijn.

De vraag is of Besi uiteindelijk voldoende zal profiteren van de huidige opwaartse cyclus en voldoende geld kan vrijmaken om het doel van 10% inkoop eigen aandelen te behalen.

Effect op de koers

Tot nu toe heeft Besi onder een nieuw programma 451.356 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van €132,93 per aandeel. Dit betekent dat Besi aanzienlijk minder aandelen heeft kunnen inkopen dan oorspronkelijk mogelijk was bij lagere aandelenkoersen.

Toen de aandelenkoers rond de €100 stond bij de aankondiging van het inkoopprogramma, zou het bedrijf met hetzelfde budget veel meer aandelen hebben kunnen kopen.

Bij een aandelenkoers van €100 (zoals tijdens de aankondiging), zou het voor hetzelfde bedrag ongeveer 32% meer aandelen hebben kunnen inkopen.

Dit lagere percentage van ingekochte aandelen kan de impact van het programma op de aandelenkoers en aandeelhouderswaarde verminderen.

Inkoop 10% mogelijk, maar moeilijker

Gezien deze omstandigheden zou het behalen van het volledige inkoopprogramma van 10% van de uitstaande aandelen tegen oktober 2025 mogelijk, maar moeilijker kunnen zijn, vooral als de aandelenkoers hoog blijft of stijgt. Eigenlijk zet het dus zelfs een cap op een stijging.

Dit kan ertoe leiden dat het uiteindelijke aantal ingekochte aandelen lager kan zijn dan oorspronkelijk gepland, wat de impact van het programma op de aandelenkoers en de waarde voor aandeelhouders kan beperken.

Nieuwe inkoop zegt niks over de FCF

De nieuwe ronde van aandeleninkoop wijst ook niet op een betere dan verwachte vrije kasstroom (FCF). Dit argument, wat door sommigen wordt genoemd, is misschien een logische reactie, maar berust op zwakke aannames.

Als Besi echt een aanzienlijke verbetering van de FCF had verwacht, zou het logischer zijn geweest om meer aandelen in te kopen toen de koers lager was, of om het programma nu te intensiveren ondanks de hogere koers.

Het feit dat Besi zich nog steeds aan dezelfde inkoopstrategie houdt zonder duidelijke verhoging van de inkoop bij de huidige hogere prijzen, suggereert dat er geen onverwacht sterke verbetering in de kasstroom hoeft te zijn.

Dit versterkt de indruk dat de inkoopprogramma's meer gericht zijn op het behouden van een bepaalde kapitaalstructuur dan op het teruggeven van buitengewone waarde aan aandeelhouders op basis van een verbeterde financiële prestatie.

Conclusie

Het nieuwe aandelen-inkoop-programma van €100 miljoen is slechts 1,05% van de totale waarde van het bedrijf en het wijst niet op een beter dan verwachte FCF.

Dan is de vraag of Besi uiteindelijk voldoende zal profiteren van de huidige opwaartse cyclus. Tot nu toe valt het aantal nieuwe orders voor hybride bonding tegen, hoewel dat ook slechts een uitstel kan zijn waarna er vervolgens een versnelling plaatsvindt.

We kunnen er helemaal naast zitten, dat is 'part of the game', maar na eerder een grote winst te hebben veiliggesteld op de aandelen Besi, is er nu geen reden om het aandeel weer aan te schaffen. Deze inkoop van eigen aandelen is een troostprijs.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.