Navigation

Crypto: Bitcoin halving zonder merkbare invloed koers - kans correctie

Crypto: Bitcoin halving zonder merkbare invloed koers - kans correctie

Op zaterdag vond de langverwachte Bitcoin halving (halvering) plaats, maar tot nu toe lijkt dit weinig invloed te hebben op de koers. Bitcoin blijft nog steeds gevangen in een prijsrange, waarbij bepaalde niveaus dienen als zowel steun als weerstand. Als er op korte termijn geen positief momentum ontstaat, zou het niet verbazen als de prijs een correctie ondergaat naar ongeveer $54.000 (geen garanties).

We zitten op een stijging vanaf 33.000 dollar en als er niet snel meer signalen op een stijging komen, gaan we mogelijk onze positie iets terugbrengen. Geheel Bitcoin verlaten doen we niet, omdat het vaak "meer problemen" oplevert om opnieuw een instapniveau te vinden dan om tijdelijk een dip mee te maken bij deze asset.

Bitcoin toonde zwakte op geopolitieke onzekerheid

Afgelopen week ondervond Bitcoin een periode van zwakte toen nieuwsberichten over militaire acties van Israël tegen Iran de markten bereikten. Bitcoin werd niet langer gezien als een vluchthaven, wat resulteerde in een daling van de koers.

Nadat de situatie leek mee te vallen herstelde de prijs nauwelijks. Dit suggereert dat beleggers hun Bitcoin omwisselden voor dollars en niet terugkeerden naar Bitcoin. Daarmee heeft Bitcoin aangetoond vooralsnog geen waarde te hebben als veilige haven.

Rente krijgt invloed op Bitcoin

Sinds er een sterkere opwaartse rentedruk is in de VS, is zichtbaar dat Bitcoin niet meer stijgt. Nadat Bitcoin in eerste instantie de afgelopen weken steeg, ondanks de gestegen rente, kan achteraf geconcludeerd worden dat dit waarschijnlijk had te maken met de inflows in spot ETF's en dat hierdoor de rente werd genegeerd.

Dit kan inhouden dat Bitcoin momenteel geen hedge is tegen inflatie. Als inflatie en rente verder oplopen kan dit een negatief effect hebben op de koers van Bitcoin.

Inflows in spot ETF's afgenomen

De inflows in spot ETF's nemen af. Voor de vijfde achtereenvolgende week zijn er geen cumulatieve instromen geweest in spot Bitcoin ETF's. Na de introductie waren de spot Bitcoin ETF's wel de meest succesvolle ooit. Dit werd gezien als een positief gegeven voor de trend van de munt.

Nu de nieuwigheid eraf is en de vraag is wat het voordeel is van het converteren van fysieke Bitcoins naar ETF's, kan dit zelfs op de korte termijn koersdruk gaan veroorzaken.

Als beleggers weer hun beleggingen in ETF's omzetten naar fysieke Bitcoin is de kans aanwezig dat dit mechanisme tot beperktere aankopen gaat leiden. Als dit proces is afgerond, kan het juist een positief effect op de koers hebben.

Maar met de huidige onzekerheden en een koers die hapert is er een tijdelijk vacuüm mogelijk. Beleggers die overstappen naar fysieke Bitcoins wachten met kopen op lagere koersen wat de kans van tijdelijke vraaguitval vergroot.

Beveiliging lange termijn nog steeds niet opgelost

Op de hele lange termijn is het probleem van beveiliging van het Bitcoin-netwerk nog steeds niet opgelost. Immers, op het moment dat er geen beloningen meer zijn voor beveiliging, zoals nu (ook na de laatste halving) is de financiële prikkel om het netwerk nog te beschermen verdwenen.

We hebben al eerder geschreven dat dit een uitdaging is voor de hele lange termijn en als dit niet wordt opgelost, Bitcoin ook na een verdere stijging (hoe groot en fors ook) daarna mogelijk weer terugkeert naar nihil. Nogmaals, dit is een situatie die nog jaren weg is.

Resumerend

Hoewel Bitcoin op de middellange termijn nog steeds potentieel heeft zijn er enkele zwakke punten die de koers op zeer korte termijn kunnen beïnvloeden. De huidige geopolitieke onzekerheid, afnemende instromen in ETF's en de aanhoudende druk op de rente in de VS dragen bij aan deze onzekerheid.

Als er niet snel nieuw momentum komt kan de koers misschien flink gaan dalen en pas op lagere niveaus weer kopers ontmoeten.

Bovendien blijft het lange termijn probleem van beveiliging een zorg, aangezien de prikkel om het netwerk te beschermen mogelijk afneemt zodra de beloningen voor beveiliging verminderen en uiteindelijk naar nul gaan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.