Navigation

Crypto: kan Bitcoin gewaardeerd worden op vraag en aanbod - S2F - Fidelity

Crypto: kan Bitcoin gewaardeerd worden op vraag en aanbod - S2F - Fidelity

In een eerste gedeelte van een analyse vraag Jurrien Timmer van Fidelity zich af of Bitcoin alleen gewaardeerd kan worden op basis van het aanbod. Bitcoin kwam op het toneel in 2008 en zijn koersverloop is explosief geweest, om het zacht uit te drukken. Terwijl goud en zilver een meer lineair pad hebben gevolgd, opereert Bitcoin in een exponentiële dimensie.

Timmer gelooft dat dit gedeeltelijk te wijten is aan de exponentiële aard van adoptiecurves. Maar waarom zou Bitcoin exponentieel moeten zijn als het slechts een commoditie is. De directeur global macro van Fidelity denk dat het antwoord ligt in de niet-lineariteit van zijn aanbodcurve, en zijn niet-lineariteit ten opzichte van de aanbodcurve van goud.

Dat kunnen we zien in deze grafiek. Met behulp van gegevens van de World Gold Council en Coinmetrics, toon Timmer de above-ground supply voor goud (grijs) tegenover het cumulatieve aanbod voor Bitcoin (oranje). De ene lijn is recht (op een logaritmische schaal tenminste) en de andere is een asymptoot.

Als het uitstaande aanbod van goud en Bitcoin wordt vergelijken met hun jaarlijkse incrementele aanbod, krijgen we het zogenaamde stock-to-flow (S2F) model. Het S2F-model meet het aantal jaren dat nodig is om de bestaande voorraad te vervangen.

Terwijl de S2F van goud in de loop der tijd stabiel is gebleven (rond de 60), is de S2F voor Bitcoin exponentieel gestegen.

De toekomstige aanbodcurve van Bitcoin is gecodeerd in zijn structuur (de groeisnelheid wordt ongeveer elke 4 jaar gehalveerd), maar we weten niet hoe het toekomstige aanbod van goud eruit zal zien. Jurrien Timmer gaat ervan uit dat de S2F van goud rond de 58 zal blijven gezien zijn stabiliteit (nieuwe productie gemiddeld 2% van het uitstaande aanbod).

Interessant genoeg zijn we op een punt in de geschiedenis gekomen waar Bitcoin's stock-to-flow (S2F) de stock-to-flow van goud overtreft, zo is Timmer van mening. Ze liggen momenteel allebei rond de 57-58, maar dat zal snel veranderen met de volgende halving van Bitcoin die deze lente plaatsvindt.

In de grafiek hierboven zet Timmer de marktwaarde van goud en Bitcoin (verticaal) tegenover de stock-to-flow (S2F) (horizontaal). Nu kunnen we echt de exponentiële versus lineaire dimensies van Bitcoin versus goud zien. Zoals de top researcher van Fidelity het begrijp, houdt de S2F-wiskunde in dat de prijs van Bitcoin dezelfde exponentiële stijging doormaakt bij elke verlaging van de groei van het aanbod (de halving elke vier jaar).

Hoewel dat het geval is geweest sinds de oprichting van Bitcoin, betwijfelt Timmer of dit zal blijven doorgaan met dezelfde orde van grootte naarmate de harde limiet van 21 miljoen Bitcoins wordt genaderd. Binnenkort komt Timmer met een vervolg op deze op deze these.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.