Crypto: Is Bitcoin wel geschikt als reserve voor landen? -mogelijke gevolgen koers
De mogelijkheid dat landen Bitcoin als reserve willen gebruiken, zorgt voor veel enthousiasme onder beleggers. Dit vooruitzicht, gesteund door wetsvoorstellen in landen zoals Brazilië, heeft de interesse in Bitcoin verder aangewakkerd.
Op de korte termijn kan dit zeker bijdragen aan een verdere stijging van de koers. We zitten zelf op een up in de huidige cyclus vanaf 33.000 dollar. Maar het is belangrijk om ook kritisch te kijken naar de mogelijke gevolgen op de lange termijn.
De introductie van Bitcoin als nationale reserve kan dan uiteindelijk negatieve effecten hebben, zoals het beperken van de vrije marktwerking en het afremmen van de koersstijging.
Waarom Bitcoin als reserve geen ideale oplossing lijkt
Hoewel het vooruitzicht van Bitcoin als reserve aantrekkelijk lijkt, zijn er belangrijke punten die wijzen op mogelijke problemen.
Volatiliteit als grootste uitdaging
Bitcoin staat bekend om zijn sterke prijsschommelingen, met dagelijkse stijgingen of dalingen van soms meer dan 10%. Ook kan de munt langdurig dalen en kent het dan diepe dalen die lang aanhouden.
Voor landen die Bitcoin als grote reserve zouden gebruiken, brengt dit een onstabiele waarde van hun reserves met zich mee, wat leidt tot onzekerheid over financiële stabiliteit.
Risico op marktbeïnvloeding
Om de effecten van volatiliteit tegen te gaan, zouden landen kunnen proberen de koers van Bitcoin kunstmatig te stabiliseren. Dit zou de natuurlijke prijsvorming verstoren en de aantrekkelijkheid van Bitcoin als vrij handelsmiddel verminderen.
Hierdoor kan op de lange termijn juist de interesse van andere beleggers afnemen. Het gaat dus juist een stijging van de koers afremmen.
Beperkte schaalbaarheid voor reserves
Hoewel een kleine reserveopbouw mogelijk is, brengt een grootschalige adoptie veel uitdagingen met zich mee. Het gebrek aan centrale controle en de onvoorspelbaarheid maken Bitcoin minder geschikt voor overheden die stabiliteit zoeken in hun reserves.
Positieve en negatieve invloeden op de koers
Op korte termijn kan het idee van nationale reserves zorgen voor een sterkere vraag naar Bitcoin, wat de koers verder omhoog kan duwen. Dit soort nieuws heeft vaak een positieve psychologische impact op de markt.
Echter, als overheden zich actief gaan bemoeien met de prijs van Bitcoin, kan dit de vrije marktwerking verstoren. Hierdoor zou de natuurlijke groei van Bitcoin op de lange termijn afgeremd kunnen worden, juist door pogingen om de munt stabieler te maken.
Vergelijking goud
De Verenigde Staten waarderen hun goudreserves tegen een officiële prijs van $42,22 per troy ounce. Deze waarde is historisch bepaald en ligt aanzienlijk lager dan de huidige marktprijs van goud.
Om minder verassingen te hebben is de kans groot dat dit ook met Bitcoin gaat gebeuren en wordt zodoende veel minder aantrekkelijk als reserve.
Conclusie
Hoewel de gedachte aan Bitcoin als nationale reserve op korte termijn tot meer vraag en een stijgende koers kan leiden, moeten beleggers zich bewust zijn van de lange termijnrisico’s.
Volatiliteit, interventies door overheden, en het risico op afnemende interesse door marktbeperkingen, en door een onderwaardering op de balans maken het onzeker of dit scenario daadwerkelijk positief uitpakt voor Bitcoin over meerdere jaren.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.