Navigation

BMW: met update en jaarverslag - bullish visie blijft

BMW: met update en jaarverslag - bullish visie blijft

BMW $BMW heeft vanochtend zijn cijfers gepresenteerd, die in lijn zijn met eerdere updates van het bedrijf. Hoewel de winst voor het volledige jaar 2023 licht is gedaald, vertoonden de opbrengsten daarentegen een stijging.

Het bedrijf ondervindt echter nog steeds uitdagingen in China, voornamelijk als gevolg van de consolidatie van zijn Chinese joint venture, wat een druk legde op de winst.

Desalniettemin blijven de vooruitzichten van BMW gunstig, hoewel 2024 als een overgangsjaar wordt beschouwd.

Wij verwachten een stijging van het BMW-aandeel en behouden daarom onze up, ondanks dat het aandeel momenteel vastzit in een handelsbereik en mogelijk weinig koerswinst laat zien. We anticiperen echter op een doorbraak naar boven in de komende 12 maanden.

BMW heeft al aangekondigd dat het dividend iets lager zal zijn, maar het blijft nog steeds aantrekkelijk, wat een verdere reden is om vast te houden aan een stijging.

Bovendien staat BMW nu aan de top van de markt voor elektrische voertuigen en kan het één van de winnaars worden, gezien zijn sterke kasstroom en solide balans, waardoor het kan blijven investeren.

Wat betreft de balans, hoewel BMW het dividend heeft verlaagd, is de pay-out ratio al relatief laag, wat aangeeft dat het versterken van de balans prioriteit heeft boven het uitkeren van dividend. Dit beschouwen we als een positief signaal voor de lange termijn.

Enige cijfers

De nettowinst toegeschreven aan aandeelhouders voor de 12 maanden eindigend op 31 december 2023 bedroeg 11,29 miljard euro, vergeleken met 17,94 miljard euro een jaar geleden. De winst per gewoon aandeel was 17,67 euro, vergeleken met 27,31 euro. De omzet van de Duitse luxe autofabrikant was 155,5 miljard euro, vergeleken met 142,61 miljard euro eerder.

De raad zal een dividend van 6 euro per gewoon aandeel en 6,02 euro per preferent aandeel voorstellen voor de periode. Het betaalde een jaar geleden 8,5 euro per gewoon aandeel en 8,52 euro per preferent aandeel.

Voor 2024 voorspelt de groep een lichte jaarlijkse daling van de winst voor belastingen. BMW verwacht dat de autowinstmarge voor 2024 in lijn zal zijn met vorig jaar, aangezien de autofabrikant verwacht dat onderzoeks- en ontwikkelingskosten (R&D) en kapitaalinvesteringen dit jaar zullen pieken, aldus het jaarverslag van donderdag.

Het bedrijf verwacht dat de winstmarge vóór rente en belastingen (EBIT) in zijn kernautodivisie dit jaar zal dalen in een bereik van 8-10%, tegenover de 9,8% die in 2023 werd gerapporteerd.

Dit komt nadat de marges onder de verwachtingen bleven door hogere kosten en het moest dividenduitkeringen verlagen omdat de consolidatie van zijn Chinese joint venture drukte op de winst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.