Navigation

BP: boven prognoses - aandelenaankoop - op watch positive

BP: boven prognoses - aandelenaankoop - op watch positive

British Petroleum [BP] $BP is vanochtend met de resultaten gekomen. Deze resultaten zijn beter dan verwacht. Het bedrijf heeft aangekondigd het dividend ook nog eens met 10% te verhogen naar $1,75. Daarnaast, en dat zien we bij vrijwel alle oliemaatschappijen die veel cash hebben, gaat er een groter aandelenprogramma in werking worden gesteld. British Petroleum is namelijk van plan elke kwartaal voor 1,75 miljard eigen aandelen in te kopen.

De cijfers van BP tonen aan dat ondanks dat deze aandelengroep als geheel het de laatste tijd minder goed doet, dat de enorme berg aan cash die ze hebben constant leidt tot beloningen voor aandeelhouders. Uiteindelijk denken wij dat daardoor deze aandelen ook duidelijke kansen blijven bieden, zeker op de lange termijn.

Natuurlijk wordt wel eens gesuggereerd dat deze bedrijven die zich voornamelijk nog op olie en gas richten, dat die te weinig doen aan de omwenteling naar groen. Echter, momenteel gebruiken we nog steeds voor onze energiebehoefte 80% aan fossielen. En ondertussen zijn ze wel degelijk aan het transfereren naar groene energie.

Zodoende verwachten we dat zonder deze grote energiereuzen de transactie naar groene energie moeizamer zal worden. En zodoende denken we dat deze bedrijven in de toekomst weer een grote rol gaan spelen.

Het aandeel BP naar watch positive

Wat betreft het aandeel BP, daar doen we nu nog niks mee. Maar, zoals bekend, zitten we onder meer op een stijging in Shell, ExxonMobil en Chevron om een paar te noemen.

We gaan echter wel over naar een watch positive voor BP. Dit gezien de vooruitzichten. Het prijs gedreven patroon van het aandeel is nog zwak en zodoende doen we nu nog niets, naast dat we dus wel al op een stijging zitten in andere olieaandelen. Maar het is de moeite waard om BP actiever te volgen.

Wat betreft cijfers van BP, die waren dus beter dan verwacht. Voor het gehele boekjaar 2023 bedroeg de onderliggende vervangingskostenwinst van het bedrijf 13,8 miljard dollar. Dat was wel een daling van 49%, maar beter dan verwacht voor alle duidelijkheid.

Al met al betekent het dat British Petroleum weer een bevestiging is dat oliebedrijven mogelijkerwijs te goedkoop gewaardeerd zijn. Zodoende gaan we naar een watch positive.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.