Navigation

Brederode: cijfers bevestigen onderwaardering - visie op aandeel

Brederode $BREB is met een update gekomen behaalde een winst van 233,7 miljoen euro in 2023, vergeleken met een verlies van 73,3 miljoen euro in 2022.

Daarnaast wordt het dividend voor het eenentwintigste opeenvolgende jaar verhoogd, met 6 procent tot 1,29 euro per aandeel.

De portefeuille met beursgenoteerde aandelen boekte een winst van 182,1 miljoen euro, terwijl de portefeuille met private equity een winstdaling zag naar 58,8 miljoen euro, mede door de verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro.

De intrinsieke waarde per aandeel steeg van 121,80 euro eind 2022 naar 128,55 euro. Na het dividend van 1,22 euro per aandeel, dat in mei 2023 werd uitgekeerd, bedroeg de waardecreatie 6,4 procent.

Het resultaat per aandeel in 2023 bedroeg 7,97 euro, vergeleken met een verlies van 2,50 euro in het voorgaande jaar.

Het aandeel

We zijn eind februari op een up gegaan in het aandeel Brederode. Hoewel de prijsactie van het aandeel technisch gezien nog steeds niet optimaal was op dat moment, hebben we die keuze gemaakt omdat we het aandeel simpelweg ondergewaardeerd vinden.

De gepubliceerde cijfers bevestigen dit ook, waarbij de stijging mede werd veroorzaakt door de prestaties van haar beursgenoteerde aandelen-portfolio, die een sterke groei liet zien.

Een andere factor is de toename van de intrinsieke waarde van het aandeel, die steeg van 121,80 euro naar 128,55 euro. Met andere woorden, bij een huidige koers van rond de 100 euro is er sprake van een aanzienlijk verschil.

Doorgaans worden dit soort holdings verhandeld met een korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde, maar de korting bij Brederode is wel erg groot geworden.

Daarnaast is het dividend een extraatje, hoewel dit niet de voornaamste reden is waarom we in het aandeel zitten.

Het feit dat we verwachten dat de beursgenoteerde bedrijven in haar portfolio zullen bijdragen aan een herstel van de resultaten en daarmee aan een aanzienlijke toename van de intrinsieke waarde, bevestigt dat het aandeel langzamerhand echt te goedkoop is geworden. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Brederode direct zal stijgen, maar we blijven hoe dan ook positief over het aandeel.

Outlook van het bedrijf en overige

Hoewel de rentetarieven lijken te zijn gestabiliseerd, gaat de herwaardering van de prijs van financiële activa door, zowel op beursgenoteerde markten als in Private Equity. Zo meldt Brederode.

Bovendien heeft de plotselinge toename van de spanningen in het Midden-Oosten de golf van onzekerheid veroorzaakt die voortkomt uit de oorlog in Oekraïne en de angst voor de fragmentatie van economische blokken opnieuw aangewakkerd.

In deze onzekere omgeving blijft Brederode voorzichtig. Het bedrijf besteedt bijzondere aandacht aan de kwaliteit van de Private Equity fondsmanagers waarmee het samenwerkt, hun vermogen om zich aan te passen aan het huidige renteniveau, en het tempo van nieuwe verplichtingen. Brederode blijft vertrouwen hebben in de samenstelling van haar Private Equity portefeuille en de vooruitzichten voor waardecreatie. Wat betreft Brederode's portefeuille van beursgenoteerde effecten, blijven de intrinsieke kwaliteiten ervan sterk.

Aan het einde van de periode had Brederode en haar dochterondernemingen een netto financiële schuld van €125,48 miljoen en een eigen vermogen van €3.746 miljoen. De bevestigde kredietlijnen bedroegen in totaal €350 miljoen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.