Navigation

Broadcom: cijfers en zwakke outlook - maar AI outlook verhoogd - visie aandeel

Broadcom: cijfers en zwakke outlook - maar AI outlook verhoogd - visie aandeel

De cijfers van Broadcom $AVGO over het derde kwartaal zijn beter dan verwacht, maar de vooruitzichten vallen iets tegen. Het nettoverlies dat werd geboekt is overigens vertekend door een buitengewone last en zodoende negeren we dat in onze visie.

Ondanks dat Broadcom zijn verwachting voor AI-gerelateerde producten heeft verhoogd, is de zwakke guidance onvoldoende om vertrouwen te wekken. Het aandeel daalde nabeurs met 6%.

De cijfers gaan de aandelenkoersen van de chippers niet redden. De verwachting is dat de koers van Broadcom verder kan dalen richting de 130 dollar, en mogelijk zelfs tot de 100 dollar, voordat het aandeel weer aantrekkelijk wordt voor beleggers. Dit ook gezien de VWAP's die momenteel aangeven dat de verkopers in controle zijn.

Om het anders uit te leggen. Hoewel Broadcom sterke cijfers heeft neergezet in het derde kwartaal van 2024, blijven de vooruitzichten een punt van zorg voor beleggers. De groei in AI-gerelateerde producten en de focus op aangepaste siliciumchips geven het bedrijf een sterke positie in de markt, maar de tegenvallende vooruitzichten voor het vierde kwartaal zorgen voor terughoudendheid.

Bij de huidige marktomstandigheden en bekende informatie zouden wij niet kopen en als we het aandeel wel zouden hebben zouden we deze positie verkleinen en wat nog in de markt blijft beschermen met een stop.

Tot slot willen we aangeven dat ze hun AI-voorspelling voor het jaar hebben verhoogd van 11 miljard naar 12 miljard dollar. Dus als de stemming in AI weer verbetert, zal dit eventueel een diepere correctie kunnen stoppen. Maar voor nu is de vraag of dit voldoende is.

Sterke omzetgroei ondanks nettoverlies

In het derde kwartaal van 2024 overtrof Broadcom de verwachtingen van analisten, maar de vooruitzichten voor de toekomst vielen tegen. De omzet steeg met 47% op jaarbasis naar 13,07 miljard dollar.

Deze groei werd vooral gestuwd door sterke prestaties in de AI-halfgeleideroplossingen en de bijdrage van VMware. Ondanks deze omzetgroei boekte het bedrijf een nettoverlies van bijna 1,9 miljard dollar, vooral als gevolg van een eenmalige belastingvoorziening van 4,5 miljard dollar. Ter vergelijking: in hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte Broadcom nog een nettowinst van 3,03 miljard dollar.

Op aangepaste basis steeg de winst per aandeel van 1,05 dollar naar 1,24 dollar. Dit lag net boven de verwachtingen van analisten, die rekenden op een aangepaste winst van 1,22 dollar per aandeel.

Verwachtingen voor het vierde kwartaal

Voor het vierde kwartaal verwacht Broadcom een omzet van 14 miljard dollar, inclusief de bijdrage van VMware. Dit zou een omzetstijging van 51% betekenen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch bleef deze verwachting onder de analistenconsensus, die uitging van een omzet van 14,11 miljard dollar.

Toenemende focus op AI en aangepaste chips

Volgens CEO Hock Tan blijven AI-gerelateerde producten een belangrijk onderdeel van Broadcom's strategie. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gaf Tan aan dat grote datacenters, ook wel hyperscalers genoemd, hun AI-modellen de komende jaren verplaatsen van traditionele GPU's naar aangepast silicium. Broadcom levert de technologie voor deze aangepaste chips, wat hun positie in de AI-markt versterkt.

Langetermijnstrategie gericht op VMware en XPUs

Tan benadrukte dat de focus voor de komende jaren vooral ligt op de integratie van VMware. Daarnaast verwacht Broadcom de komende 12 maanden een aanhoudende groei, met name door de inzet van XPUs. Dit geeft aan dat de markt steeds meer op maat gemaakte hardware-oplossingen zoekt, vooral in de AI-industrie.

Verandering in visie op aangepaste rekenkracht

Interessant is dat Tan toegaf dat zijn eerdere visie dat algemene rekenkracht altijd zou winnen van aangepaste oplossingen, is veranderd. Grote spelers zoals hyperscalers hebben nu voldoende schaalgrootte om hun eigen aangepaste hardware en software te ontwikkelen, wat een belangrijke verandering in de markt betekent.

Samenwerking bedrijven voor op maat gemaakte chips

Broadcom blijft zich richten op de samenwerking met bedrijven die hun eigen aangepaste chips willen maken. Dit speelt in op de toenemende vraag naar op maat gemaakte oplossingen, in plaats van standaardproducten. Tan benadrukte dat rekenkracht nu waardevoller wordt geacht dan ingenieurscapaciteit, wat de samenwerking met Broadcom voor het ontwikkelen van aangepaste chips nog relevanter maakt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.