Navigation

Galapagos: teleurstellend: blijven zitten

Galapagos $GLPG verwacht dit jaar een lagere omzet uit de verkoop van ontstekingsremmer Jyseleca dan eerder voorspeld. Dit is teleurstellend en de koers daalt. Ook gezien de somberdere toon in het persbericht.

Visie op Galapagos

Onlangs hebben we aandelen gekocht (zeer hoog risico) en we blijven long zitten vanwege de aangekondigde strategische opties voor Jyseleca en vanwege de grote cashpositie van het bedrijf.

Het bedrijf is nu een serieuze overnamekandidaat geworden. Eigenlijk lijkt het bij de huidige gegevens de beste optie te worden voor het bedrijf, tenzij het de 3,87 miljard euro die het nu in kas heeft volledig wil opbranden. Immers bij het huidige tempo van verbranden zou ongeveer over 4 jaar de cashpositie lager zijn dan de huidige beurswaarde.

We hebben geen idee of het bedrijf ook daadwerkelijk wordt overgenomen, evenals dat we niet weten wanneer er weer positieve geluiden komen van Galapagos. Dat is ook niet de reden dat we op een stijging zijn gaan zitten. Dit is vrijwel geheel gebaseerd op de enorme cashpositie van $3,87 miljard tegen een marketcap van $2,7 miljard.

Om dit meteen even kracht bij te zetten, gaan we een "rare" vergelijking maken. Stel dat Galapagos stopt met alle activiteiten en haar hele kaspositie in 30-jarig Amerikaans staatspapier zou investeren zou dit $165 miljoen per jaar opleveren. Met andere woorden: het bedrijf moet in de komende kwartalen echt een keuze maken. Anders kunnen ze net zo goed stoppen met alles en een beleggersvehikel worden.

Nogmaals, dit is een vergelijking die niet reëel is, maar heel goed aangeeft dat het zonde zou zijn als het geld bij Galapagos wordt verspild zonder resultaat.

Een andere reden dat we op een stijging zijn gegaan is vanwege de kans dat het bedrijf wordt overgenomen. Die kans is aanzienlijk toegenomen. Het bedrijf heeft "hulp" (overname) nodig van een grote speler en de enorme cashpositie maakt het aandeel zelfs na de teleurstellende cijfers van donderdagavond voorlopig goedkoop. Dat wordt een ander verhaal als er binnen een paar jaar geen vooruitgang wordt geboekt. Dat zal allemaal nog moeten blijken.

Enige achtergrond bij de cijfers

De omzetprognose voor 2023 is verlaagd van 140-160 miljoen euro naar 100-120 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2023 bedroeg de omzet uit Jyseleca 54,3 miljoen euro. Vanwege veranderende marktomstandigheden en concurrentie in Europa overweegt het bedrijf verschillende strategische opties voor Jyseleca.

In het eerste halfjaar behaalde Galapagos een omzet van bijna 329 miljoen euro, met een verlies van iets meer dan 28 miljoen euro.

Het bedrijf blijft investeren in immunologie en oncologie en verwacht dit jaar een cashburn van 380-420 miljoen euro. Het had eind juni 3,87 miljard euro in kas.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.