Navigation

Obligaties: Duitse Bund afgelopen dagen in elkaar gekletterd - in lijn VS

Obligaties: Duitse Bund afgelopen dagen in elkaar gekletterd - in lijn VS

De Duitse Bund, de 10-jarige obligatie van Duitsland, heeft de afgelopen dagen een scherpe daling (stijging rente) laten zien in lijn met de neergang van Amerikaanse staatsleningen.

De daling van de Duitse obligaties heeft echter plaatsgevonden terwijl in Europa, en met name Duitsland, cijfers een zwakkere economie aangeven en nog steeds er een aanzienlijke afname is in inflatie. Dit wordt deels veroorzaakt door een aanzienlijk zwakkere arbeidsmarkt in vergelijking met de VS.

Het is op dit moment nog niet zeker of de Bund echt zijn dieptepunt heeft bereikt. De Europese Centrale Bank (ECB) zou zelfs eerder dan de Federal Reserve kunnen overwegen de rente te verlagen, wat gunstig zou zijn voor de Duitse Bund. Een economische vertraging zou ook de vraag naar de Duitse Bund vergroten.

Toch blijkt dat de correlatie met de Verenigde Staten de laatste tijd sterker is geworden, wat betekent dat de Duitse Bund, kijkend naar het koerspatroon misschien eerst serieus de dalende trend die al zichtbaar is sinds 2021 moet doorbreken. Een eerdere poging hiertoe is niet succesvol geweest en daarom wachten we (na eerder scheef te hebben gezeten) nu op een nieuwe mogelijke uitbraak.

Resumerend

Hoewel de Duitse Bund mogelijk ondergewaardeerd is, lijkt het door de sympathie en correlatie met Amerikaanse staatsleningen moeilijk om te stijgen. Daarom is het een kwestie van afwachten. Ondanks dit blijft de verwachting dat de Bund tussen nu en twaalf maanden (onvoorziene omstandigheden daargelaten) op een veel hoger niveau zal staan, waardoor het effectief rendement veel lager zal zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.