Navigation

Aandelen: afbouwen carry trade yen kan grote negatieve gevolgen hebben

Aandelen: afbouwen carry trade yen kan grote negatieve gevolgen hebben

De aandelenmarkten hebben op dit moment te maken met de uitdagingen op de korte termijn over de waardering van technologiewaarden, maar er speelt nog iets anders wat een belangrijke rol kan spelen en eventueel verdere correctie kan veroorzaken bij aandelen en andere risk assets.

De carry trade

Dit is de carry trade. Verderop leggen we uit wat dat is. In ieder geval geldt dat de dollar ten opzichte van de Japanse yen in de afgelopen dagen sterk is gedaald.

De stijging van de dollar tegen yen sinds 2021 gaf aan dat de carry trade in volle gang was waardoor liquide middelen vrijkwamen om op de aandelenbeurzen en andere risk assets te beleggen. Sinds kort zien we een totale ommekeer.

In zeer korte tijd zien we dat de dollar tegen de yen sterk aan het dalen is. Ook tegen de euro. Iedereen lijkt wel een één keer te willen uitstappen. Geld wordt gerepatrieerd terug naar Japan en er is zelfs een kans dat Japanners een gedeelte van hun Amerikaanse staatsleningen gaan verkopen. En dit kan erop wijzen dat er een einde komt aan de carry trade.

Van de yuan tot goud tot Bitcoin geaffecteerd

De yen’s spectaculaire opleving is wereldwijde markten aan het verstoren, waardoor ook de yuan mee omhoog wordt getrokken en activa van Japanse aandelen tot goud en Bitcoin worden geraakt terwijl beleggers hun leveraged bets heroverwegen.

De yen steeg donderdag naar het hoogste punt in meer dan twee maanden ten opzichte van de dollar, wat wijst op toenemende weddenschappen dat de renteverschil tussen Japan en de VS waarschijnlijk kleiner zal worden.

De sterkere yen, die schadelijk is voor Japanse exporteurs, hielp de Nikkei 225-index in een technische correctie te brengen. Het tilde de Chinese yuan naar het hoogste punt in meer dan een maand, terwijl het de Australische dollar een klap kreeg.

De fundamentele onderbouwing

De fundamentele onderbouwing is natuurlijk dat de Japanners misschien wel sneller en meer dan verwacht de rente moeten verhogen. Terwijl de Amerikanen misschien juist wel sneller en meer dan verwacht de rente moeten verlagen nu steeds meer signalen erop beginnen te wijzen dat de economie op het punt staat om flink af te koelen.

Hierdoor ontstaat er een volledig ander renteperspectief met een hogere Japanse rente en een lagere Amerikaanse rente. Het verschil dus tussen de Japanse en Amerikaanse rente wordt kleiner.

Dit kan ertoe leiden dat er ook een einde komt aan deze carry trade met sterke negatieve gevolgen voor risk assets op de korte termijn. Er stromen (tijdelijk) minder liquiditeiten naar de financiële markten, of deze worden zelfs onttrokken. Dit eerst moet worden verwerkt en kan dan voor een veel grotere correctie gaan zorgen in het ergste geval.

De "pain trade" aan het draaien

Het is niet gezegd dat de daling van de dollar tegen de yen zich voortzet, maar er zijn wel voldoende economische aanwijzingen voor dat er een verandering plaatsvindt op de valutamarkten.

Wat betreft de dollar tegen de yen zelf, zitten wij nog steeds op een daling. Dit is een zogenaamde echte pain trade geweest. Een echte bleeder. We zijn blijven zitten omdat we het geloof hebben dat op een dag er misschien toch een einde komt aan de carry trade. En dan gaat de dollar tegen de yen dalen. Nogmaals het kan ook een tijdelijke beweging zijn en dat deze zich weer omkeert. Maar zoals gezegd de signalen wijzen erop dat er een verandering gaat plaatsvinden in de carry trade.

Resumerend en slotgedachte

Het betekent dat naast de tijdelijke zorgen over de waardering in technologie en de opbrengsten van AI en zodoende ook weer de waardering van deze aandelen, het afwikkelen rond de carry trade tussen de dollar en de Japanse yen misschien wel de grootste bedreiging is en de grootse negatieve factor voor risk assets op de korte termijn.

Niets is van tevoren te zeggen. Er zijn nooit garanties, maar het is redelijkerwijs iets om rekening mee te houden. Het betekent niet dat de lange trend draait. Het betekent alleen dat markten zich moeten adapteren aan de nieuwe situatie. En dat kan als je ook kijkt naar de sterke daling van de dollar tegen de yen in een hoog tempo gaan.

Dat hoge tempo kan zich ook vertalen in een hoog tempo van dalingen bij de aandelenmarkt, wel of geen sterke cijfers. Wel of geen verlaging van de Amerikaanse rente, dat juist een oorzaak kan worden van de afwikkeling van de carry trade nu Japan de rente kan gaan verhogen. Het is ewen moment om tijdelijk voorzichtiger te blijven, terwijl de lange horizon die positief blijft ook in de gaten gehouden moet worden zodra het stof weer is opgewaaid.

Wat is de carry trade

De carry trade is een strategie waarbij beleggers lenen in een valuta met een lage rente en vervolgens dat geld beleggen in een valuta met een hogere rente. Dit verschil in rentevoeten biedt een potentiële winst.

In het geval van de dollar en de yen hebben beleggers de afgelopen jaren geprofiteerd van de hogere Amerikaanse rentes in vergelijking met de bijna nulrente in Japan.

Echter, als de renteverschillen afnemen, zoals nu mogelijk het geval is, kan deze strategie minder aantrekkelijk worden, wat leidt tot een terugkeer van het kapitaal naar de oorspronkelijke valuta. Dit kan significante marktbewegingen veroorzaken, zoals we momenteel zien met de daling van de dollar ten opzichte van de yen en kan druk op risk assets veroorzaken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.