Herhaling: Crypto: de rol van Chainlink en recente ontwikkelingen
[Dit bericht is op dinsdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]
Dit artikel, gebaseerd op onderzoek en inzichten van 21Shares, bespreekt de rol van Chainlink in de wereld van blockchain en tokenisering. We behandelen recente ontwikkelingen en samenwerkingen die een grote invloed kunnen hebben op de financiële sector.
Inleiding tot Chainlink
Chainlink is een toonaangevend gedecentraliseerde oracle dat fungeert als een brug tussen blockchainomgevingen en de buitenwereld. Blockchains zijn geïsoleerde systemen die geen toegang hebben tot off-chain gegevens.
Chainlink biedt hiervoor een oplossing door verschillende op oracles gebaseerde diensten aan te bieden en zijn Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP, Cross-Chain Interoperability Protocol) te gebruiken om externe gegevens veilig te integreren met elke blockchain.
Dit stelt blockchains in staat om taken uit te voeren zoals het leveren van bewijs van reserves (Proof-of-Reserves) voor activa of het genereren van verifieerbare willekeurige functies (Verifiable Random Functions) voor eerlijke NFT-minting. De technologie van Chainlink heeft meer dan $10 biljoen aan transacties ondersteund voor meer dan 2.000 projecten op 22 verschillende netwerken.
Recente samenwerking met DTCC
Eerder kondigde de Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), het grootste effectenafwikkelingssysteem ter wereld, aan dat het een pilotproject succesvol heeft afgerond in samenwerking met Chainlink en grote financiële instellingen zoals BNY Mellon en JP Morgan.
De DTCC verwerkte $3 biljoen aan effecten in 2023, wat de schaal van haar operaties benadrukt. Dit project heeft tot doel de bestaande DTCC Mutual Funds Profile Service I (MFPS I, Mutual Funds Profile Service I) te verbeteren, die de overdracht van nettovermogenswaarde (NAV, Net Asset Value)-gegevens (fondsprijzen en -tarieven) standaardiseert over verschillende blockchains.
Impact op tokenisering van reële activa
Het pilotproject zal naar verwachting de tokenisering van reële activa versnellen, een snel groeiend marktsegment. Getokeniseerde overheidsobligaties hebben bijvoorbeeld sinds begin 2023 een tienvoudige toename gezien in beheerd vermogen tot bijna $1,4 miljard.
Hoe het systeem werkt
Momenteel verzendt de DTCC dagelijks prijs- en tariefgegevens voor tienduizenden effecten van beleggingsfondsen. Het traditionele systeem verbindt fondsen en dienstverleners met distributeurs, verzamelt en verspreidt gegevens via berichtenwachtrijen en op bestanden gebaseerde methoden.
Invoering van Smart NAV
De Smart NAV-functie breidt MFPS I uit door gegevens om te zetten in een modern op JavaScript Object Notation (JSON, JavaScript Object Notation) gebaseerd formaat, dat vervolgens wordt verpakt in een blockchain-transactie die is ondertekend met de privésleutels van de DTCC.
Deze gegevens worden via Chainlink's CCIP verzonden, waardoor ze naar verschillende blockchains kunnen worden gestuurd. De op CCIP gebaseerde slimme contracten (smart contracts) beheren de validatie, toestemming en opslag van gegevens voor geïnteresseerde partijen.
Voordelen voor traditionele en on-chain fondsen
Het nieuwe systeem is voordelig voor zowel traditionele als getokeniseerde fondsen. Een off-chain realtime toepassingsprogrammeerinterface (API, Application Programming Interface) duwt gegevens naar alle geïntegreerde services, waardoor realtime en historische gegevensopvraging mogelijk is, in tegenstelling tot de huidige MFPS I-service.
Dit komt ten goede aan deelnemers die nog geen tokenisering verkennen door snellere gegevensverspreiding mogelijk te maken. Bovendien kunnen slimme contracten (smart contracts) getokeniseerde fondsen of groepsfondsen simuleren, die onmiddellijk worden verrijkt met de respectieve gegevens, waardoor het tokeniseringsproces wordt gestroomlijnd.
Betekenis van de samenwerking
De samenwerking tussen DTCC en Chainlink vertegenwoordigt een significante vooruitgang in tokenisering. Chainlink's CCIP vereenvoudigt de verbinding met verschillende blockchain-netwerken, wat complex en kostbaar zou zijn voor de DTCC om zelfstandig te beheren.
Dit project toont de potentiële toekomst van datadistributie die on-chain wordt gehost, waardoor snellere, dynamische en historische distributie mogelijk wordt. Dit stelt investeerders in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en kan leiden tot geautomatiseerde workflows, zoals automatische herbalancering van modelportefeuilles door slimme contracten (smart contracts).
Conclusie
Hoewel het project zich nog in een vroeg stadium bevindt, biedt het veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst van tokenisering. Het kan ook een signaal zijn dat Chainlink, dat we al als een van de meest betrouwbare projecten zien, wordt omarmd door Wall Street. Dit betekent echter niet dat de munt snel in waarde zal stijgen. Het kan wel inhouden dat de activiteiten op haar netwerk permanent gaan toenemen, wat zou kunnen leiden tot een gestaag groeiende waarde van de LINK-token.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.