Navigation

Video & artikel: prijs gedreven actie - indices - SPX - NDQ - SOX - DAX - analyse

Video & artikel: prijs gedreven actie - indices - SPX - NDQ - SOX - DAX - analyse

We gaan in deze update kijken naar de prijs gedreven actie van een aantal belangrijke indices. We kijken naar de S&P 500, we kijken naar de Nasdaq 100 en we kijken naar de Philadelphia Semiconductor Index, waar onder meer ook ASML onderdeel van uitmaakt. Tevens kijken we naar de Duitse DAX. We gaan puur kijken op prijs gedreven actie, hoe de markten ervoor liggen. Dat is de bedoeling van deze update.

0:00
/8:38

De S&P 500 Index

Bij de S&P 500 $SPX zagen we onlangs een uitbraak naar boven, enkele weken geleden, waarbij deze de index nu tegen de top van het trendkanaal aanharkt wat de S&P 500 gevoeliger maakt voor winstnemingen. De huidige stand is 4.985. De onderliggende uptrend ontstond eigenlijk al in oktober 2022.

Ondanks een mogelijke correctie naar 4.800 aangezien de S&P 500 aan de bovenkant van haar range ligt blijft de opwaartse trend intact. Een nieuwe blow out top is ook nog mogelijk om het huidige trendkanaal aan de bovenkant te verlaten, maar daarna verwachten we wel weer dat de S&P 500 dan zal terugkeren naar de huidige opwaartse range.

Dit ook gezien de correlatie met de kapitaalmarktrente die voor een versnelling van de stijging van aandelen eigenlijk eerst verder zou moeten dalen (stijging obligaties).

De Nasdaq 100 Index

De Nasdaq 100 $NDX die momenteel op 17.642 staat vertoont momenteel een opwaarts patroon sinds het doorbreken van de oude top uit oktober 2022. Een verdere stijging naar 18.000 is mogelijk.

Echter, om bevestiging te hebben dat de nieuwe records en de uptrend gehandhaafd worden na de huidige uitbraak, zou het wenselijk zijn om eventueel een terugval naar 17.000 of 16.000 te zien.

Of dat nu al gebeurd is de vraag aangezien er ook veel beleggers zijn die de top najagen nadat ze eind 2022 en begin 2023 het begin van de stijging hebben gemist.

Dit maakt de Nasdaq 100 overigens wel iets gevoeliger voor een ronde winstnemingen. Dat zou de trend niet schaden en enkel zou dan nieuwe energie worden opgedaan om weer de volgende horde te nemen.

De conclusie is dat we ons op basis van prijs gedreven actie en zelfs bij een correctie niet echt druk maken over de opwaartse beweging die zich vooralsnog kan voortzetten.

Philadelphia Semiconductor Index (SOX)

De Philadelphia Semiconductor Index $SOX bereikte onlangs de top van haar range maar viel daarna iets terug. Dit ondanks de stijging van aandelen zoals NVIDIA en ASML wat aangeeft dat anderen wel corrigeerde. De huidige bedraagt 4.336.

Een nieuwe test van de top van de huidige range is mogelijk gezien de inflows van gelden naar deze aandelen. Maar een rustiger periode met een terugval naar ongeveer 4.100 zou kunnen bevestigen dat een hogere bodem is gevormd.

Hoewel dat laatste de voorkeur heeft, is het niet gezegd dat er überhaupt enige vorm van correctie komt. In ieder geval is de trend opwaarts over een langere periode. Iets grotere dips zien we als kansen om weer (bij) te kopen.

Duitse DAX Index

De Duitse DAX $DAX vertoont een enigszins afwijkend patroon ten opzichte van de genoemde Amerikaanse indices. De DAX heeft ruimte voor een verdere stijging op de korte termijn naar mogelijk de 18.000 binnen het huidige trendkanaal. Momenteel staat de DAX op 16.918.

Een tijdelijke afkoeling van Amerikaanse beurzen kan leiden tot een terugval naar 16.000, maar dit zou de opgaande trend sinds september 2022 niet schaden.

Hoewel er ook een aantal 'rotte appels' in de DAX zitten, is de samenstelling van de index op zichzelf sterk. Technologie heeft wel enige waarde, maar is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nasdaq 100.

Dit kan aan de ene kant leiden tot een minder harde stijging, maar leidt juist aan de andere kant tot een meer gebalanceerd patroon als de DAX zijn opwaartse trend voortzet. En zelfs bij een eventuele hapering is een uptrend de verwachting als wordt gekeken naar het prijs gedreven patroon.

Conclusie

De trend van de besproken indices is overwegend opwaarts, maar aangezien enkele indices aan de bovenzijde van hun trendkanaal liggen kan een correctieve fase mogelijk zijn.

De Duitse beurs vertoont een afwijkend patroon en kan wellicht juist daardoor verder stijgen, afhankelijk van de Amerikaanse indices. In ieder geval wijzen de gegevens uit dat de markten in een uptrend zitten over een langere periode.

Dit houdt in dat onze visie sinds eind 2022 hetzelfde blijft. Eventuele correcties blijven kansen bieden. Daarvoor noemden we elke rally een kans om te verkopen. En dus sinds eind 2022 zijn we, bij nader inzien op een bijna perfect moment, op een keerpunt van de cyclus overgegaan om elke dip als een koopkans te beschouwen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.