Navigation

China: meer handels-beperkingen aandelen - boel valt om - Bloomberg

Volgens een exclusief Bloomberg-rapport neemt de Chinese overheid extra maatregelen om haar aandelenmarkt kunstmatig te ondersteunen. Kwantitatieve handelaren, ook wel quants genoemd, mogen hun posities niet meer verminderen als ze een gehefboomde strategie hanteren. Daarnaast worden grensoverschrijdende swaps, die worden gebruikt om short te gaan op Hongkong-aandelen, beperkt, aldus Reuters.

Deze week hebben ambtenaren al limieten opgelegd aan bepaalde makelaars voor cross-border total return swaps met klanten, waardoor een kanaal wordt beperkt dat door in China gevestigde investeerders wordt gebruikt om short te gaan op Hongkong-aandelen. Tegelijkertijd kregen Chinese makelaars die het kanaal gebruiken om op het vasteland aandelen te kopen voor hun offshore eenheden, te horen dat ze hun posities niet mochten verminderen, zo meldden bronnen aan Bloomberg.

De boel begint om te vallen in China

Eerder vandaag hebben we al aandacht besteed aan de situatie in China. Hoewel de Chinese economie en de aandelenmarkt uiteindelijk wel zullen herstellen, heerst momenteel grote onzekerheid over het tijdstip.

Het vertrouwen is zoek doordat de Chinese overheid regelgeving abrupt en zonder aankondiging wijzigt. Bovendien blijft het in China onduidelijk wat precies onbekend is, met zorgen over fraude in onroerend goed en de financiële sector.

Opvallend is dat de ellende in China tot nu toe geen negatieve gevolgen heeft gehad buiten China, zelfs niet op internationale aandelenmarkten. De recente maatregelen, zoals gemeld door Bloomberg op basis van bronnen, worden gezien als een nieuwe poging van China om de uitstroom van kapitaal te vertragen.

Dit soort kunstmatige ingrepen is eerder door westerse landen toegepast om koersdalingen te beperken. Hoewel effectief, roept het de vraag op of deze kunstmatige aanpak in China uiteindelijk niet tot meer problemen op de aandelenmarkten zal leiden. Immers, de inflows vallen stil terwijl er manieren worden gezocht om de markt te verlaten.

Kortom, China lijkt volgens Bloomberg van plan te zijn om meer kunstmatige maatregelen te nemen om de aandelenmarkt te ondersteunen. Dit is momenteel de enige strategie, aangezien zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders de markt verlaten. Het blijft onzeker of de bodem al is bereikt in deze markt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.