Navigation

China en chips: NVIDIA toch gekocht - import overall gedaald - Barclays ziet groei

Instellingen gelieerd aan de Chinese overheid en het leger hebben het afgelopen jaar kleine hoeveelheden halfgeleiders gekocht van NVIDIA, waarbij ze exportverboden van de VS omzeilden, aldus Reuters op basis van aanbestedingsdocumenten.

Noch NVIDIA, noch door het bedrijf goedgekeurde detailhandelaren behoorden tot de leveranciers. De verkopen kwamen voornamelijk van onbekende Chinese leveranciers en omvatten NVIDIA's A100, H100, A800 en H800 chips, die werden getroffen door Amerikaanse exportverboden die de afgelopen twee jaar zijn ingesteld, aldus het rapport.

Import chips China

In een ander rapport van Bloomberg werd geschreven dat China's import van chips vorig jaar de scherpste daling ooit kende, gehinderd door langdurige economische onzekerheden en Amerikaanse exportbeperkingen.

De waarde die werd geïmporteerd, daalde met 15,4% tot $349,4 miljard, de scherpste daling sinds Chinese douanegegevens beschikbaar zijn sinds 2004 en daalde voor het tweede achtereenvolgende jaar.

De mening van Barclays

Ondanks deze berichten zegt Barclays dat 60% capaciteitswinst in drie jaar kan worden behaald in China. Legacy-chips zullen het grootste deel van de extra productie uitmaken.

De capaciteit voor het maken van chips in China zal naar verwachting meer dan verdubbelen in vijf tot zeven jaar op basis van de bestaande plannen van lokale fabrikanten. Dat is aanzienlijk meer dan de markt verwacht, volgens onderzoek van Barclays.

Het merendeel van deze extra productiecapaciteit kan worden toegevoegd in de komende drie jaar, op basis van een analyse van 48 chipfabrikanten met fabricagefabrieken op het vasteland van China, zo toonde het onderzoek aan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.