Navigation

China: gedreven door speculatie - zwarte zwaan

China: gedreven door speculatie - zwarte zwaan

De Chinese markten worden grotendeels gedreven door speculatie. Als de prijzen beginnen te dalen zullen beleggers hun aandelen verkopen, wat de prijzen nog verder kan doen dalen. Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal die moeilijk te stoppen is.

In 2015 stortte de Chinese aandelenmarkt in. De koers van de Shanghai Composite Index daalde met meer dan 30% in één week. Dit was te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder speculatie, een daling van de Chinese economie en een strengere regelgeving door de Chinese overheid.

In 2021 stortte de Chinese huizenmarkt in. De prijzen van huizen in China daalden met meer dan 20% in één jaar. Dit was te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder speculatie, een toename van de rente en een strengere regelgeving door de Chinese overheid.

Posities in China

We zitten op een aantal instrumenten long op China. Deze staan nog steeds niet in verlies, maar de winsten zijn uit handen gegeven. Er is wel verlies op de long van Alibaba $BABA die we toch blijven aanhouden vanwege de opsplitsing. De andere posities zouden we rond break-even een stop inleggen en dan afwachten. We zijn nu onzeker, maar weten ook dat alles zo weer kan veranderen.

De Chinese overheid probeert de markten te stabiliseren, maar neemt tot nu toe maar mondjesmaat actie. De Chinese overheid weet misschien meer en mogelijk dat er een grote zwarte zwaan komt. Dit kan leiden tot een grote schok op de markten.

Al met al is de korte termijn onzekerheid in China hoog. Er is een risico op een verdere correctie op de Chinese markten, die ook invloed zal hebben op westerse beurzen. We blijven net als de laatste tijd voorzichtig over de korte termijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.