Navigation

China: Beijing verlegt economische strategie naar binnenlandse consumptie

China: Beijing verlegt economische strategie naar binnenlandse consumptie
pro

In een significante verschuiving van het economische beleid staat Beijing op het punt een groot fiscaal initiatief te lanceren gericht op het stimuleren van de binnenlandse consumptie, aldus Li Daokui van de Tsinghua Universiteit. Deze stap markeert een breuk met eerdere zorgen dat het ondersteunen van huishoudelijke uitgaven zou leiden tot een daling van de arbeidsproductiviteit, vaak aangeduid als de "Britse ziekte."

Huidige protectionisme counterproductive

Eerder hebben we al eens aangegeven dat de binnenlandse markt van China een enorme groeimogelijkheid biedt, mits deze goed wordt ontwikkeld. China wordt nu min of meer gedwongen om deze markt sneller te ontwikkelen vanwege de toenemende handelsmaatregelen en handelsbarrières, oftewel protectionisme.

Dit is een "zorgwekkende" situatie voor met name Duitse bedrijven (maar ook andere), aangezien de Chinese markt van groot belang is voor hen. Zo halen Duitse autobedrijven een aanzienlijk deel van hun omzet uit China, meer dan bijvoorbeeld Franse autobedrijven. Ook bedrijven als Siemens en Bayer worden steeds afhankelijker van de Chinese markt.

Als de binnenlandse groei in China succesvol is en Duitse bedrijven door de huidige handelsmaatregelen en de handelsoorlogen voor een gedeelte worden buitengesloten, kan dit hun groei negatief beïnvloeden.

Hoewel de situatie nu nog niet kritiek is, is het duidelijk dat de Chinese binnenlandse markt in de komende jaren mogelijk één van de belangrijkste groeimarkten zal worden voor de internationale handel van Europese bedrijven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Duitsland, zowel de overheid als de industriële leiders, handelsbarrières met China willen verzachten, aangezien ze de dreiging van Chinese tegenmaatregelen al zien aankomen. Dit is logisch, aangezien China in de komende 10 tot 30 jaar alleen maar verder zal groeien en een enorme winstgenerator kan worden voor Europese bedrijven.

Terug naar de ontwikkelingen

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.