Navigation

China: situatie verslechterd - kunstmatige steun aandelen - LGFV's

De situatie in China verslechtert verder. Dat is vandaag niet direct merkbaar aan de Chinese aandelenmarkt. De overheid manipuleert deze markt door steunaankopen en heeft instituten opgeroepen om geen aandelen te verkopen.

Dit beleid verbergt de groeiende problemen in China. Als aandelenbelegger ben je enigszins beschermd door de constante overheidsinterventies, maar daar blijft het voorlopig bij.

Ongeveer 40% woning-verkoop-bedrijven pleegt wanbetalingen

China's grootste vastgoedontwikkelaar, Country Garden, staat voor een schuldencrisis die vergelijkbaar is qua besmettingsvrees met de China Evergrande-default.

Ongeveer 40% van de Chinese woning-verkoop-bedrijven heeft wanbetalingen gepleegd, wat effect heeft op de aandelen en schuldenmarkten en mogelijk de heropleving van de vastgoedmarkt en bredere economie vertraagt.

Blootstelling van China's $3 biljoen schaduwbanksector

De blootstelling van China's $3 biljoen schaduwbanksector aan vastgoed vergroot het risico. Hoewel het nog geen 2008 is, wordt de kans op een domino-effect buiten China groter.

Tot nu toe is de effectiviteit van interventies van de Chinese overheid beperkt. Bovendien wordt een eenheid van de China Evergrande Group onderzocht wegens vermoedelijke schendingen van informatieopenbaarmaking. De angst op grootschalige fraude is een bijkomend probleem.

Rush in lokale overheids-financierings-vehikels

China's toewijding om lokale schuldproblemen aan te pakken heeft geleid tot een rush in obligaties van lokale overheids-financierings-vehikels (LGFV's), wat aangeeft dat Chinese investeerders op staatsteun vertrouwen voor deze investeringen.

De LGFV-obligatierendementen zijn gedaald ondanks financiële stress bij lokale overheden. Er wordt rekening mee gehouden dat er herstructureringen worden opgelegd van bovenaf aan veel bedrijven in de onroerend sector en de financiële sector, maar dat Beijing LGFV's zal ondersteunen om financiële besmetting te beperken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.