Navigation

China: prognoses economische groei waarschijnlijk nog steeds te hoog

China: prognoses economische groei waarschijnlijk nog steeds te hoog

Grote instituten voorspellen nog steeds een BBP-groei in China van tussen de 4 en 5 procent. Deze voorspellingen zijn al verlaagd, maar wij denken dat de reële groei veel lager zal zijn.


Misschien kan deze zelfs eerder richting de 2 tot 3 procent zijn. De reden is dat de onroerendgoed sector 25% van de economie uitmaakt en de werkloosheid in China gestaag oploopt, vooral onder jongeren. De jeugdwerkloosheid staat op een record.


Daarbij komt dat de handelsoorlog tussen China en de VS een grote factor is. Plus de transitie van outsourcing naar India, hoewel dat vooral in de toekomst gaat meetellen.


En ondertussen verzuimd China om haar middenklasse groter te maken via stimuleringen, waar juist de sleutel ligt voor toekomstige groei.


De spanningen tussen de de VS en China leidt in China wel tot hogere defensie-uitgaven, maar of dat genoeg zal zijn om een groei tussen de 4 en 5 procent te houden, wij denken dus van niet.


Stel dat de groei wel tussen de 4 en 5 procent uitkomt, dan is de kans groot dat deze weer eens is opgeklopt. Iets waar de Chinezen ook in het verleden heel goed in waren. Dat hebben ze geleerd in de korte tijd dat het land communistisch was.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.