Navigation

China: verlaagt rentetarieven om economie te stimuleren

China: verlaagt rentetarieven om economie te stimuleren

China heeft zijn belangrijkste rentetarieven verlaagd met 25 basispunten, waarbij de éénjarige leningrente (LPR) is verlaagd naar 3,1% en de vijfjarige LPR naar 3,6%. Ondanks de recente renteverlagingen blijven de reële rentetarieven in China te hoog.

De beurzen op het vasteland van China zijn hierdoor iets hoger, en indirect zou goud positief beïnvloed worden volgens handelaren. Deze stap is genomen door de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBOC), als onderdeel van bredere inspanningen om de economie te stimuleren te midden van een langdurige vastgoedcrisis en zwak consumentenvertrouwen.

De verlaging van de éénjarige LPR heeft invloed op bedrijfsleningen en de meeste leningen voor huishoudens, terwijl de vijfjarige LPR dient als referentiepunt voor hypotheken.

Naast de renteverlagingen heeft de PBOC voor het eerst in maanden 14-daagse liquiditeit verstrekt aan het banksysteem tegen een lager tarief, wat duidt op verdere monetaire versoepeling. Er werd ook gesuggereerd dat de reserveverplichting voor banken later dit jaar nog verder kan worden verlaagd, afhankelijk van de liquiditeitsbehoeften, met een mogelijke verlaging van 25 tot 50 basispunten.

Hoewel de verlaging van de LPR verwacht werd zijn alleen monetaire stimuleringen niet voldoende om de Chinese economie significant te versterken. De werkelijke uitdaging ligt in de lage vraag, en daarom wordt er gepleit voor meer fiscale stimulering om een duurzaam herstel te ondersteunen.

De renteverlaging volgt op eerdere maatregelen van de PBOC, waaronder een verlaging van de reserveverplichting met 50 basispunten vorige maand. Dit past in een reeks stimuleringsmaatregelen om de op één na grootste economie ter wereld te ondersteunen.

Vorige week rapporteerde China een iets beter dan verwachte economische groei van 4,6% in het derde kwartaal, wat enig optimisme wekte, vooral door hogere retailverkopen en industriële productie in september. Desondanks blijft de druk op de Chinese economie groot, waardoor verdere beleidsinterventies mogelijk noodzakelijk zijn om het herstel op lange termijn te waarborgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.