Navigation

EU & China: Duitse minister economische zaken: EU open voor discussie tarieven

De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, heeft aangegeven dat de EU openstaat voor discussies over de EU-tarieven, zoals de onlangs ingevoerde invoertarieven op Chinese auto's. Dit is mede in het licht van China's steun aan Rusland, wat de economische relatie tussen de EU en China beïnvloedt.

Deze uitspraken benadrukken de groeiende economische spanningen tussen de EU en China, die zijn verergerd door geopolitieke factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de bredere internationale respons daarop.

Ook geeft het aan dat Duitsland vreest dat een escalerende sanctie-oorlog vooral slecht is voor het Duitse zakenleven. Dit gezien de aanzienlijke export van Duitse producten naar China.

Duitsland heeft ook aanzienlijke minderheidsbelangen (en samenwerkingen) in Chinese bedrijven, en een eventuele handelsoorlog kan aanzienlijke nadelige effecten hebben voor het Duitse bedrijfsleven en deze investeringen.

De afhankelijkheid van Chinese onderdelen en producten maakt (Duitse) bedrijven ook kwetsbaar voor verstoringen in de handelsrelaties. Dit zou kunnen leiden tot verhoogde kosten, vertragingen in de productie, en verlies van marktaandeel, wat uiteindelijk een negatieve impact kan hebben op de Europese economie en vooral de Duitse.

Momenteel staat Duitsland onder druk om een evenwicht te vinden tussen het verdedigen van Europese handelsbelangen en het vermijden van een handelsoorlog met China.

De EU overweegt maatregelen om wat zij beschouwt als oneerlijke handelspraktijken door China aan te pakken, met name in de sector van elektrische voertuigen. Dit omvat mogelijke tarieven en subsidies om eerlijke concurrentie te waarborgen en de afhankelijkheid van Chinese importen te verminderen.

Deze situatie vereist een zorgvuldige diplomatieke en economische strategie om ervoor te zorgen dat de belangen van Duitsland en de bredere EU worden beschermd zonder onnodige economische schade te veroorzaken door escalerende handelsconflicten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.