Navigation

China: neemt trits maatregelen tot steun economie & vastgoed & aandelen - gevolgen

China: neemt trits maatregelen tot steun economie & vastgoed & aandelen - gevolgen

China heeft een reeks maatregelen genomen om de economie, aandelenmarkt en huizenmarkt te ondersteunen. Door sommige wordt het een "bazooka" genoemd. Sinds de Fed de rente heeft verlaagd, zien we dat andere landen, waaronder China, ook meer ruimte krijgen om stimulerende maatregelen te treffen.

Een belangrijke stap die de Chinese centrale bank (PBOC) heeft genomen, is de verlaging van de verplichte reserveratio (RRR) voor banken met 50 basispunten, waardoor banken meer geld kunnen uitlenen om de economische groei te stimuleren. Tegen het einde van het jaar wordt verwacht dat de RRR nog eens met 20 tot 25 basispunten zal worden verlaagd.

Implicaties

Een gedeelte van de maatregelen werden al verwacht en andere zijn een verassing, en worden voor risicovolle activa als positief gezien in het licht van de huidige trend.

Met nog 3 maanden te gaan dit jaar, denken wij dat China alles zal doen om zowel de vastgoedsector als de aandelenmarkt te steunen, zodat de papieren welvaart van de bevolking niet verder onder druk komt te staan en om buitenlandse investeerders niet verder te "verjagen".

Dit zou kunnen leiden tot in ieder geval een tijdelijke stijging van getroffen Chinese aandelen, zoals bijvoorbeeld Alibaba en andere die genoteerd staan op de beurs van New York.

Er zijn echter ook sceptici die stellen dat deze maatregelen niet voldoende zullen zijn, doordat het pas op langere termijn zichtbaar zal zijn en zodoende geen vervolg krijgt na een eerste euforie.

Vooralsnog zijn de Chinese aandelen na het nieuws gestegen, terwijl deze maatregelen, de zogenaamde "bazooka", wel extra liquiditeit toevoegen aan de markt. Wij rekenen op zich op een positieve reactie.

Genomen of te nemen maatregelen

  • De verplichte reserveratio voor banken wordt met 50 basispunten verlaagd.
  • Tegen het einde van het jaar volgt nog een verlaging van de reserveratio met 20 tot 25 basispunten.
  • Er worden nieuwe monetaire beleidsinstrumenten geïntroduceerd ter ondersteuning van de aandelenmarkt.
  • De rente op bestaande hypotheekleningen wordt verlaagd.
  • De 7-daagse reverse repo-rente wordt met 20 basispunten verlaagd.
  • De minimale aanbetaling voor een tweede woning wordt verlaagd naar 15%.
  • Het financiële RRR voor grote banken daalt na de verlaging naar 8%.
  • Rentetarieven voor middellangetermijnkredieten en de LPR dalen verder.
  • Het MLF-tarief wordt met 30 basispunten verlaagd en de LPR met 20 tot 25 basispunten.
  • De depositorente zal ook worden verlaagd.

Uitleg termen

  • RRR (Reserve Requirement Ratio): Dit is het percentage van het totale bedrag aan deposito's dat commerciële banken verplicht zijn om als reserves bij de centrale bank aan te houden. Een verlaging van de RRR betekent dat banken meer geld kunnen uitlenen, wat economische groei kan stimuleren.
  • PBOC (People's Bank of China): Dit is de centrale bank van China, die verantwoordelijk is voor het monetaire beleid van het land, inclusief het beheer van de geldhoeveelheid en rentetarieven.
  • LPR (Loan Prime Rate): Dit is de referentierente die banken gebruiken voor leningen aan bedrijven en consumenten. Een verlaging van de LPR maakt lenen goedkoper voor bedrijven en individuen.
  • MLF (Medium-term Lending Facility): Dit is een instrument dat de centrale bank gebruikt om leningen te verstrekken aan commerciële banken met een middellange looptijd, meestal tussen drie en twaalf maanden, om de kredietverlening te stimuleren.
  • 7-daagse reverse repo: Dit is een monetaire beleidsmaatregel waarbij de centrale bank staatsobligaties koopt van commerciële banken om liquiditeit op de korte termijn te verschaffen, met de afspraak dat de obligaties binnen zeven dagen worden terugverkocht. Een verlaging van de reverse repo-rente betekent dat de kosten voor kortetermijnleningen dalen.
  • FTSE China A50 Index: Een aandelenindex die de prestaties van de grootste bedrijven op de Chinese A-aandelenmarkt volgt, die voornamelijk genoteerd zijn op de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.