Navigation

China: verschillende maatregelen om aandelenmarkt te steunen - risico bij leningen

De Chinese overheid heeft verschillende maatregelen aangekondigd om de Chinese aandelenmarkt te ondersteunen. Dit schrijft Cathy Yan Zhan die het platform Yuan Talks aanhaalt.

Deze maatregelen zijn voor een gedeelte al door ons gemeld via informatie verkregen van bronnen. (verderop in het artikel hebben we het bericht van Zhan gedeeld).

Probleem bij obligaties: kans herstructureringen

Voordat we ingaan op de aandelenmarkt en onze visie willen we eerst zeggen dat wij vooral het probleem zien bij obligatiemarkten. De in problemen verkerende ondernemingen zoals Country Garden hebben veel leningen (obligaties) uitstaan. Dit gaat om vele miljarden.

De kans is groot dat de Chinese overheid wél steun geeft aan binnenlandse houders van deze obligaties, maar niet aan de houders in het buitenland. Via beleggings-vehikels bezitten veel beleggingsondernemingen deze Chinese obligaties die minder waard zijn geworden.

Stel dat de Chinese overheid de onroerendgoedsector en financiële sector gaat herstructureren, dan is de kans groot dat er geen 100 procent wordt uitbetaald, maar veel minder als oplossing om deze herstructureringen door te voeren.

Aandelen: echte probleem niet opgelost - tijdrekken - steun

De Chinese aandelenmarkt is "verrot". Mede doordat we niet weten hoe groot de ellende in onroerend goed is en in de financiële sector. Dit komt nu niet goed naar de oppervlakte. Net zoals het verhullen van fraude een probleem is.

De Chinese aandelenmarkt hoeft echter niet heel veel verder meer te dalen als de Chinese overheid inderdaad support gaat verlenen. Dit geldt bij de huidige bekende informatie, die ook weer kan wijzigen.

Dat gezegd hebbende, we zitten met de meeste posities nog steeds in winst (niet allemaal) waarbij de winst wel grotendeels uit handen is gegeven nadat we eerder dit jaar en vorig jaar ondermeer via ETF's zijn gaan kopen.

We houden deze posities vast met stops op het instapniveau en zouden ook niet bijkopen. Terwijl de kans groot is dat door de maatregelen van de Chinese overheid de koersen niet echt sterk zullen dalen blijft het allemaal ook nog steeds erg onzeker.

De maatregelen van Chinese overheid

De maatregelen van de Chinese autoriteiten om de aandelenmarkt te stimuleren zijn de ondermeer de volgende.

De stempelbelasting (stamptax) op aandelentransacties gaan zij halveren.

Ook gaat China de regels voor beursintroducties (IPO's) aanscherpen.

Daarnaast worden de eisen voor margefinanciering verlaagd. Verder komen er beperkingen op herfinanciering van genoteerde bedrijven.

Tot slot worden restricties ingevoerd op het verminderen (verkopen) van aandelenposities door grote aandeelhouders.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.