Navigation

Chip-apparatuur: trage groei leidt tot lagere uitgaven volgens Cantor - redactionele noot

De recente problemen bij Intel en Samsung hebben bredere implicaties voor de fabrikanten van chipapparatuur, aldus een rapport van Cantor Fitzgerald. Deze kwesties leiden tot een verlaging van de verwachte uitgaven voor wafer fab-apparatuur.

Cantor voorspelt nu dat de uitgaven in 2025 zullen dalen naar $105 miljard, vergeleken met de eerdere verwachting van $115 miljard. Voor 2026 is de verwachting aangepast naar $115 miljard, tegen een eerdere prognose van $115-$125 miljard. Deze ontwikkeling heeft invloed op bedrijven zoals Applied Materials, ASML, KLA en Lam Research, die naar verwachting lagere winsten zullen rapporteren.

Cantor stelt dat de meeste negatieve verwachtingen al in de aandelenprijzen zijn verwerkt, en dat het nu het moment is om shortposities te sluiten en tactisch posities uit te breiden.

Redactionele noot

De visie van Cantor Fitzgerald past bij die van veel andere brokers, en sluit ook aan bij onze eigen visie. Wij sluiten niet uit dat er tijdelijk een tragere groei kan plaatsvinden bij toeleveranciers van chipaandelen. Daar hebben we eerder over geschreven, hoewel we ook andere argumenten hadden.

Dit is de reden dat wij momenteel niets doen met ASMI en BESI. Hoewel wij onze posities in ASML eerder hebben verkleind, willen we wel enige exposure behouden in dit aandeel.

Het nieuws van Cantor is dus geen grote verrassing en zit inderdaad misschien al voor een groot gedeelte in de koersen zonder een bodem te kunnen voorspellen.

Impact op winstverwachtingen

Cantor verwacht dat Applied Materials in 2025 en 2026 respectievelijk $10 en $12 per aandeel zal verdienen. ASML zal naar verwachting €30 en €34 per aandeel verdienen in die jaren, terwijl KLA $32 en $37 per aandeel zou verdienen.

Lam Research zal waarschijnlijk $38 en $46 per aandeel verdienen. Hoewel deze verwachtingen lager zijn dan eerdere prognoses, geven de analisten aan dat deze bedrijven op korte termijn goedkoop geprijsd zijn. Op langere termijn zien zij echter nog aanzienlijke neerwaartse risico's voor Applied Materials, KLA Corp. en Lam Research.

Marktstemming en herstelverwachtingen

Cantor signaleert dat er een herziening van de aandelenwaarderingen heeft plaatsgevonden, waarbij de analisten zich afvragen of deze correctie tijdelijk of permanent is.

Ze geven aan dat de orderstroom momenteel een dieptepunt lijkt te hebben bereikt en dat de fundamentele marktomstandigheden zich naar verwachting licht zullen herstellen in 2025, met een sterker herstel in 2026. Hoewel er nog steeds regulatoire risico's zijn, denkt Cantor dat dit het moment is om in deze sector te stappen.

Ze verwachten dat de aandelenkoersen in een bandbreedte blijven tot de aankondigingen van het Amerikaanse ministerie van Handel en het Bureau of Industry and Security (BIS), maar dat de recente correctie in september mogelijk een bodem markeerde voor de aandelen van chipapparatuurfabrikanten.

Aanpassingen in koersdoelen

Cantor heeft het koersdoel voor ASML verlaagd naar €1.000, maar benadrukt dat het huidige negatieve sentiment overdreven is en dat ASML een koopkans biedt op de huidige niveaus.

Ook de koersdoelen van KLA Corp. en Lam Research zijn verlaagd naar respectievelijk $925 en $1.000, terwijl het koersdoel voor Applied Materials ongewijzigd blijft op $250.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.