Chips: Strengere exportregels VS - Uitleg en gevolgen voor deze aandelen
TLDR: De VS scherpt de exportregels voor AI-chips verder aan om te voorkomen dat geavanceerde technologie in handen van China en Rusland komt. Dit beleid kan op korte termijn negatieve marktreacties veroorzaken, maar biedt op de lange termijn groeikansen in bevriende markten. Hoewel bedrijven zoals NVIDIA waarschuwen voor economische schade, blijven de fundamenten voor chipmakers sterk door stijgende wereldwijde vraag. De impact op aandelen kan tijdelijk zijn, maar de lange termijnvisie blijft positief.
Meer achtergrond en visie op de situatie
De Amerikaanse overheid kondigt aan dat ze de exportregels voor kunstmatige intelligentie (AI)-chips, zoals die van NVIDIA en andere chipmakers, verder gaat aanscherpen. Dit is een laatste zet van president Joe Biden om geavanceerde technologieën uit handen van China en Rusland te houden voordat hij zijn ambt verlaat.
De nieuwe maatregelen, die vrijdag al van kracht kunnen worden, zijn gericht op het concentreren van AI-ontwikkeling bij bondgenoten en het wereldwijd afstemmen van bedrijven op Amerikaanse standaarden.
Implicaties voor aandelen
De strengere exportmaatregelen van de Amerikaanse overheid kunnen door de markt als negatief worden gezien voor deze groep aandelen, maar de ontwikkeling niet onverwacht. Uiteindelijk zal extra vraag in andere gebieden zo hoog worden dat de groei zich gewoon blijft doorzetten over de komende jaren. Ook zijn er een aantal 'luikjes' in de wet zodat het netto-effect misschien wel kleiner is dan verwacht.
Zodoende kunnen deze groep aandelen dan eerst wel negatief reageren, maar qua langere trend zijn de sterke chipaandelen nog lang niet uitgestegen. Zodoende blijft de visie op de korte termijn ietwat voorzichtig, maar de lange visie gewoon bullish.
Tot nu toe zijn eerdere beperkingen vaak gevolgd door nog strengere regels, omdat mazen in de wet werden gebruikt om restricties te omzeilen. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten, ongeacht de regering (ook onder Trump), dit beleid verder aanscherpen.
Hoewel de markt negatief kan reageren op deze ontwikkelingen, is het belangrijk op te merken dat de vraag naar geavanceerde chips en technologie wereldwijd blijft stijgen.
Nieuwe innovaties en de groei in 'bevriende landen' zorgen ervoor dat omzetverlies in China op de lange termijn gecompenseerd wordt door vraag in andere markten. Dit biedt bedrijven de kans om hun technologieën in andere regio's te blijven verkopen en te blijven groeien.
Toch kan het voor nu beleggers ervan weerhouden om vol in te zetten op een bredere rally, ondanks de mogelijke kansen die op lange termijn ontstaan. Maar dat gezegd hebbende is er dus geen reden om werkelijk grote zorgen te hebben. De chippers zaten al in een wat meer troebele fase qua koersvorming en die kan zich mogelijk nog even doorzetten.
Strengere exportregels en hun impact
De regels verdelen de wereld in 3 categorieën. Bondgenoten, waaronder Duitsland, Nederland, Japan en Zuid-Korea, hebben de meeste vrijheid. Adversariale landen zoals China, Rusland en andere door de VS gesanctioneerde landen, krijgen te maken met bijna volledige blokkades. De meeste andere landen vallen in een middenweg, waarbij beperkingen worden opgelegd aan de hoeveelheid rekenkracht die per land beschikbaar mag zijn.
Individuele bedrijven in deze middenweg kunnen echter meer toegang krijgen door zich te houden aan Amerikaanse veiligheids- en mensenrechtenstandaarden via een speciale status genaamd "Validated End User" (VEU). Deze aanpak is bedoeld om "vertrouwde entiteiten" wereldwijd te stimuleren AI op een veilige en gecontroleerde manier te ontwikkelen.
Reacties uit de industrie
NVIDIA heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe regels. Het bedrijf stelt dat dergelijke beperkingen de economische groei en de Amerikaanse leiderschapspositie bedreigen zonder dat ze het risico op misbruik van technologie verminderen. De Semiconductor Industry Association sluit zich hierbij aan en noemt de timing van de maatregelen, tijdens een overgangsperiode van het presidentschap, problematisch.
Technologische en geopolitieke invloed
De maatregelen bouwen voort op eerdere beperkingen die de verkoop van geavanceerde processoren in China en Rusland al sterk inperkten. Tegelijkertijd proberen ze landen en bedrijven buiten de invloedssfeer van China te houden. Dit geeft de VS een unieke rol als poortwachter van AI-ontwikkeling en aanzienlijke invloed op mondiale technologie.
De nieuwe regels beperken ook de export van "model weights" van gesloten AI-systemen naar landen zoals China en Rusland. Open modellen blijven vrij van beperkingen, maar specifieke toepassingen van open modellen in Tier 2-landen vereisen een Amerikaanse licentie.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.