Navigation

Chips: geluiden prijsverhogingen - NVDA - AMD - TSMC - QCOM - ASML

Chips: geluiden prijsverhogingen - NVDA - AMD - TSMC - QCOM - ASML
pro

Stijging in Aandelenprijzen door Tekorten in TSMC's 3nm Productietechnologie

Recente geluiden in de markt suggereren dat verschillende grote chipontwerpers, waaronder NVIDIA, Qualcomm en AMD, overwegen hun prijzen te verhogen vanwege de beperkte beschikbaarheid van TSMC's 3nm productietechnologie voor hun AI-chips.

Volgens mediareportages concurreren in totaal zeven grote chipontwerpers (waaronder Intel, Apple, MediaTek en Google) om TSMC’s 3nm capaciteit. Problemen met de opbrengst bij Samsung hebben hun 3nm inspanningen bemoeilijkt, waardoor klanten geen andere keuze hebben dan TSMC.

Positieve Impact op de aandelen: Qualcomm

Deze ontwikkelingen kunnen positief zijn voor de aandelenprijzen van de betrokken bedrijven. We zitten op een stijging van NVIDIA, AMD, TSMC, Qualcomm en ook de toeleverancier ASML.

Vooral de geruchten rond prijsverhogingen bij Qualcomm $QCOM is een bullish signaal. Dit komt doordat zij overwegen de prijs van hun vlaggenschip Snapdragon 8 Gen 4 chips te verhogen naar meer dan $250 per stuk vanwege de hogere productiekosten met TSMC's 3nm proces.

Ter vergelijking, de Snapdragon 8 Gen 3 chips van vorig jaar, geproduceerd met een 5nm proces, kostte $200 per stuk. 3nm wafers zijn ongeveer 25% duurder dan 5nm wafers, wat bijdraagt aan de prijsstijging.

Deze prijsverhogingen en de verschuiving naar meer geavanceerde technologieën benadrukken de voortdurende vraag naar geavanceerde halfgeleiders, wat een positief signaal is voor de lange termijn groei en winstgevendheid van deze bedrijven.

Impact op ASML

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.