Navigation

Chips: prognose chiplet-markt - van $6,5 miljard naar $148 miljard 2028 - visie

Chips: prognose chiplet-markt - van $6,5 miljard naar $148 miljard 2028 - visie

Volgens voorspellingen staat de wereldwijde chiplet-markt op het punt een indrukwekkend samengesteld jaarlijks groeipercentage van 86,7% te bereiken, met een geschatte waarde van $148 miljard in 2028, tegenover slechts $6,5 miljard in 2023. Onderaan dit artikel de uitleg wat chiplet betekent.

Kans grotere exposure naar deze groep

De hoge groei, die overigens per onderzoeksbureau iets kan afwijken waarbij de algemene deler duidelijk bullish is, geeft aan dat aandelen in deze sector waarschijnlijk nog aan het begin staan van hun stijging.

We zien dat verschillende techreuzen en een aantal grote chipbedrijven steeds meer worden gezien als veilige havens en aandelen die in aanmerking komen voor pensioen. De afgelopen anderhalf jaar heeft bewezen dat deze aandelen aardig wat ellende kunnen doorstaan: van een hogere rente tot oorlogen tot verstoringen in de toeleveringsketens.

We zitten reeds op een up in aandelen die actief zijn in de chiplet-markt of daar aan gerelateerd worden. Het gaat onder andere om AMD, $AMD, NVIDIA $NVDA, Intel $INTC en Qualcomm $QCOM. Maar er valt ook te denken aan ASML $ASML en zelfs aan Besi $BESI of ASMI $ASMI als leveranciers van apparatuur.

Het is vrijwel zeker dat we binnenkort een aantal van deze aandelen een nog hogere weging gaan geven en gaan beschouwen als pensioenaandelen. Een pensioenaandeel houdt in dat we ons minder aantrekken van eventuele correcties. Ook trekken we ons minder aan van eventueel een aantal kwartalen dat de cijfers tegenvallen. immers het gaat om de lange trend.

IDC verhoogde onlangs prognoses chips

IDC heeft zijn prognose voor de wereldwijde verkoop van chips voor 2024 onlangs verhoogd. Het onderzoeksbureau schat dat de totale omzet voor chips op $632,8 miljard uitkomt, vergeleken met een eerdere schatting van $625,9 miljard.

Stabiele vraag in de VS en een verwacht herstel in China in de tweede helft van het jaar zijn drijvende factoren achter deze omzetgroei, aldus IDC.

Wat is een chiplet

Een chiplet is een klein stukje halfgeleidermateriaal met een specifieke functie dat kan worden geïntegreerd in een grotere halfgeleiderchip. In plaats van één monolithische chip te maken, bestaat een chiplet-ontwerp uit meerdere van deze kleinere chips die samenwerken om de gewenste functionaliteit te bieden.

Het gebruik van chiplets biedt flexibiliteit, aangezien verschillende chiplets met diverse functies kunnen worden gecombineerd om complexe chips te creëren.

Chiplets stellen fabrikanten in staat om de productie van halfgeleiders te vereenvoudigen en efficiënter te maken. In plaats van een enkele grote chip te produceren, kunnen fabrikanten gespecialiseerde chiplets in grotere aantallen produceren en ze vervolgens combineren om diverse eindproducten te maken.

Deze aanpak kan leiden tot kostenbesparingen, verbeterde prestaties en een kortere time-to-market voor nieuwe chips. Chiplets worden veel gebruikt in geavanceerde technologieën, zoals die worden toegepast in datacenters, kunstmatige intelligentie en andere veeleisende toepassingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.