Navigation

Commerzbank: beste kwartaalwinst in meer dan tien jaar - al op stijging

Commerzbank: beste kwartaalwinst in meer dan tien jaar - al op stijging

Commerzbank $CBK heeft het eerste kwartaal van 2024 afgesloten met de beste kwartaalwinst in meer dan tien jaar, grotendeels gedreven door hogere rente-inkomsten en een gunstig renteklimaat.

Onze visie op het aandeel

Gezien de sterke financiële prestaties en de positieve vooruitzichten, blijven wij optimistisch over Commerzbank. We zitten ook al op een op stijging.

We zien mogelijkheden voor verdere winstgroei, vooral gezien de verbeterde rente-inkomsten en de kostenbeheersing. Hoewel de marktstemming kan fluctueren, blijven we beleggen op een positieve ontwikkeling voor Commerzbank.

We blijven dan ook op een stijging zitten, met de verwachting dat de sterke resultaten en de verhoogde vooruitzichten bijdragen aan een verdere waardestijging van het aandeel.

De resultaten

In het eerste kwartaal van 2024 boekte Commerzbank een operationeel resultaat van 1,1 miljard euro, een stijging van ongeveer 24% ten opzichte van 875 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

De nettowinst steeg met ongeveer 29% tot 747 miljoen euro, vergeleken met 580 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023. Deze groei werd gedreven door een sterk klantgerichte business en het aanhoudende gunstige renteklimaat.

De totale inkomsten van de bank stegen met 3% tot 2,75 miljard euro, geholpen door een toename van de rente-inkomsten en de netto commissies. De kosten daalden met 8% tot 1,6 miljard euro, waardoor de kosten-inkomstenratio aanzienlijk verbeterde tot 58%, vergeleken met 65% een jaar geleden.

Financiële vooruitzichten

Vooruitkijkend naar de rest van 2024, heeft Commerzbank haar verwachting voor de netto rente-inkomsten verhoogd naar ongeveer 8,1 miljard euro.

Het bedrijf handhaaft haar doelstellingen voor een kosten-inkomstenratio van ongeveer 60% en een risicoresultaat onder de min 800 miljoen euro voor het volledige jaar.

De Common Equity Tier 1 (CET1) ratio wordt verwacht boven de 14% te blijven, wat een comfortabele buffer biedt tegen de wettelijke minimumeisen.

Commerzbank heeft ook bevestigd dat het streeft naar een uitkeringsratio van minstens 70% van de winst voor het huidige boekjaar, inclusief dividendbetalingen en aandeleninkoopprogramma's.

Sterke punten

  • Nettowinst en operationeel resultaat: De nettowinst steeg met 29% tot 747 miljoen euro en het operationeel resultaat steeg met 24% tot 1,1 miljard euro, wat de beste kwartaalwinst in meer dan tien jaar is.
  • Rente-inkomsten: De netto rente-inkomsten stegen met 9% tot 2,1 miljard euro, wat de bank in staat stelde om nieuwe voorzieningen voor juridische risico's te compenseren.
  • Kostenbesparingen: De totale kosten daalden met 8% tot 1,6 miljard euro, wat resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de kosten-inkomstenratio tot 58%.
  • Kapitaalpositie: De CET1-ratio steeg tot 14,9%, wat de bank een sterke buffer geeft tegen eventuele toekomstige risico's.
  • Toekomstige outlook: Gezien de sterke resultaten is de kans aanwezig dat de outlook in de toekomst wordt verhoogd.
  • Uitkeringsratio: De bank heeft bevestigd dat het streeft naar een uitkeringsratio van minstens 70% van de winst voor het huidige boekjaar, inclusief dividendbetalingen en aandeleninkoopprogramma's.
  • Nieuwe aandeleninkoopprogramma's: Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat, indien de resultaten sterk blijven, nieuwe grote aandeleninkoopprogramma's worden gestart, wat kan leiden tot meer geld dat beschikbaar komt voor uitkeringen aan aandeelhouders.

Zwakke punten

  • Provisies voor juridische risico's: Ondanks de sterke prestatie waren er aanzienlijke voorzieningen voor juridische risico's met betrekking tot vreemde valuta (FX) leningen bij mBank, ter waarde van 318 miljoen euro.
  • mBank prestaties: De bijdrage van mBank aan het operationele resultaat was 82 miljoen euro, een daling ten opzichte van 100 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar, voornamelijk door de juridische voorzieningen.
  • Stabiele kredietverlening: Hoewel het kredietvolume stabiel bleef op jaarbasis, toonde de groei van nieuwe leningen slechts een bescheiden verbetering.

Toelichting van de CEO

Manfred Knof, CEO van Commerzbank, verklaarde: "We leveren wat we beloven. We zijn dit jaar zeer goed begonnen. Het sterke klantgerichte business model en het uitstekende resultaat in het eerste kwartaal ondersteunen ons doel om de winst in 2024 te verhogen."

CFO Bettina Orlopp voegde hieraan toe: "De aanzienlijk verbeterde verdienkracht en de hoge CET1-ratio ondersteunen ons plan om de uitkeringsratio verder te verhogen."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.