Navigation

SCE Trends: goud als indicator voor de markt - kans op eighties crash

SCE Trends: goud als indicator voor de markt - kans op eighties crash

Als de rentetarieven verder stijgen kan dit eventueel de goudmarkt $GC onder druk zetten. Het hoeft niet, maar het kan. Dit gebeurde (druk op de goudmarkt) ook in de jaren tachtig. Het gevolg hiervan kan zijn dat er een schuldencrisis buiten de VS ontstaat. Dit versterkt de positie van de dollar als reservemunt van de wereld.

Er kan dan wel gesteld worden dat opkomende landen en landen zoals Rusland en China meer fysiek goud kopen, maar dat gaat niet helpen. Deze fysieke aankopen kunnen een eventuele schuldencrisis buiten de VS niet voorkomen en ook geen crash in de goudprijs tegenhouden.

Dit komt doordat tegenover elke troy ounce aan fysiek goud er een waarde van ongeveer 200 troy ounce aan papieren goud is. Dit zijn derivaten. Als de papieren goudmarkt instort, zal dit de gehele goudmarkt onder druk zetten.

De rentetarieven stijgen onder andere omdat de Fed de M2 Money Supply voor het eerst sinds de depressie vermindert. Als zijdelings bewijs kan worden geleverd dat ondanks vriendelijkere inflatiecijfers, de rentetarieven blijven stijgen. Dat komt dus ondermeer door de afname in de M2 Money Supply. Hierdoor zijn er te weinig dollars om de schulduitgifte te dekken.


Dit zou naast een daling van goud zelfs kunnen leiden tot een insolventiecrisis, of juist door een insolventiecrisis leiden tot een daling van de goudprijs. Tevens is het ook een reden om vooral nog elke rally op aandelen met argwaan te bekijken. Een omgekeerd beeld dus ten opzichte van het eerste halfjaar toen elke dip juist een koopkans was.

Nu de rente hoog blijft zal dat ook voor high leveraged stat-ups negatief zijn door veel hogere financieringskosten. Deze groep aandelen staat de laatste tijd ook al flink onder druk.

Het is niet zozeer dat de rente historisch gezien erg hoog staat. Het heeft ermee te maken dat de markt te lang heeft geleefd met een te lage rente en de rente nu plotseling snel is opgelopen.

Hoewel alles koffiedik kijken is en omstandigheden snel ook weer kunnen wijzigen, is het momenteel nog steeds een reden om voorzichtig te zijn met risicovolle assets. Oktober markeert vaak de laagste punten op aandelenindices. Misschien is dat nu ook wel het geval veroorzaakt door een een plotselinge chaotische situatie: de zogenaamde black swan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.