Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: Commodities: onbalans koper - AI-datacenters

Herhaling: Podcast & artikel: Commodities: onbalans koper - AI-datacenters

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Het fundamentele vooruitzicht voor koper [copper] $HG verbetert volgens traders sneller dan verwacht. Dit is aanleiding om groter in fysiek koper te stappen. Ook overwegen we een aantal aandelen op up te zetten in de mijnbouwsector - daar komen we zo nodig op terug - die gerelateerd zijn aan koper.

Deskundigen voorspellen nu dat de kopermarkt een langere periode van tekorten ingaat op basis van vraag en aanbod. Voor de korte termijn verminderen Chinese kopersmelters hun productie om de verdere daling van de koperprijs tegen te gaan wat kan leiden tot een hogere prijs en voor de komende jaren komt er een aanzienlijk vraag bij vanuit AI-datacenters.

audio-thumbnail
Podcast: Commodities: onbalans koper - AI-datacenters - tweede up in koper
0:00
/578.64475

De onbalans van de markt voor koper in zijn geheel kan leiden tot afnemende voorraden en hogere prijzen dan eerder voorspeld. De reactie van het aanbod op deze stijging zal te lang duren om de markt in evenwicht te brengen, gezien de gemiddelde doorlooptijd van 5 jaar voor bestaande mijnen en 10 jaar voor nieuwe projecten om nieuwe capaciteit online te brengen.

Bovendien zijn de kosten voor het delven van koper hoger dan voorheen, wat een ander perspectief aan de aanbodzijde creëert en hogere prijzen vereist om nog steeds aantrekkelijke winstgevendheid te behouden.

Up in koper vergroten

We gaan onze huidige up vergroten op contracten voor september 2024. Let op: dit zijn leverbare contracten en er zijn ook andere mogelijkheden om te speculeren op een stijging in koper.

Nadat de eerste up in juni 2023 is geïnitieerd op $3,7965, gaan we nu op $4,056 een tweede up inleggen. Op basis van prijs gedreven actie krijgen we het idee dat er een kans op een uptrend is ontstaan. De bodems die zijn gevormd in 2023 en eerder in 2024 wijzen opwaarts en kunnen aangeven dat deze stijgende trend zich voortzet.

Als de groei van het aanbod achterblijft bij de groei van de onderliggende vraag zal vraag-afname nodig zijn om de markt in evenwicht te brengen. Dat zal echter pas bij een hogere koers voor koper zijn en zodoende zal er voorlopig geen afname in de vraag zijn.

De kosten voor investeringen in kapitaalgoederen en operationele uitgaven voor de mijnbouwbedrijven zijn met 30 tot 50% gestegen in vergelijking met voor 2020. In de plaats van $4 kan een prijs van $6 kan zodoende de nieuwe norm worden.

De meeste kleinere en middelgrote mijnbedrijven in koper maken bijna geen winst. Het aanbod van koper zal mogelijk hierdoor voorlopig niet worden verhoogd vanuit westerse landen.

Dit houdt in dat de koperprijs voldoende moet stijgen om de ontwikkeling van nieuwe mining-projecten te stimuleren. Deze stimuleringsprijs ligt ruim boven de $5 en zouden wij dus zelfs eerder rond de $6 willen projecteren. Een een stijging naar dit niveau zou ons niet verbazen.

Vraag vanuit AI-datacenters

Ook bestaat er een correlatie tussen de groei van AI-datacenters en koper. Een belangrijk verband zijn de koperbehoeften die verbonden zijn aan de datacenters. Koper is dus nodig om de groei van AI te ondersteunen.

De schatting is dat 1 gigawatt (GW) aan datacentrumcapaciteit tussen de 40-60 duizend ton koper vereist. Schattingen over nieuwe datacentrumcapaciteit variëren, maar alleen al de VS is van plan om ongeveer 8 GW toe te voegen in 2024, 12 GW in 2025 en 16 GW in 2026, na 3 GW in 2023.

Dit betekent dat er naar schatting ongeveer 400 tot 500 duizend ton koper nodig zal zijn in 2024 met betrekking tot AI-datacenters. Als de aanname van NVIDIA over de groei van de vraag naar AI voor 2030 wordt gebruikt, impliceert dit dat AI-datacenters uiteindelijk 2 tot 2,5 miljoen ton koper nodig hebben alleen al in de VS.

Aangezien dit enkel de VS betreft, impliceert dit dat dat de totale vraag vanuit datacenters nog veel hoger kan liggen dan 2,5 miljoen ton koper. China gaat ook datacenters uitbreiden, evenals Europa en de rest van de wereld.

Dit kan betekenen dat de toenemende vraag vanuit datacenters, samen met de groeiende vraag vanuit groen, een hogere en versnelde groei kan veroorzaken. Vooral de vraag voor koper vanuit datacenters is een nieuwe en onderschatte impuls.

Resumerend

Wij gaan een tweede up initiëren in koper. Er is een onbalans ontstaan tussen de vraag en het aanbod die groter is dan in het verleden. De komst van AI-datacenters kan de vraag naar koper verder doen stijgen.

Door het beperkte aanbod dat erbij komt vanuit de mijnbouwbedrijven is de kans groot dat koper in een langdurige opwaartse trend terechtkomt. Een nieuwe normaal wordt rond de $6 gezien, wat aanzienlijk opwaarts potentieel biedt vanaf huidige prijs.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.