Navigation

VS CPI: vriendelijker dan verwacht - geeft Fed ruimte - reactie markten

De consumentenprijzen in Amerika over de maand juni laten een daling zien van 0,1 procent, terwijl de prijzen in de voorgaande periode onveranderd bleven. Economen hadden echter gerekend op een stijging van 1 procent. Op jaarbasis zijn de consumentenprijzen gestegen met 3 procent, tegenover 3,3 procent in de voorgaande periode. Hier werd rekening gehouden met een stijging van 3,1 procent.

De kerninflatie (Core CPI) in juni is uitgekomen op 0,1 procent, vergeleken met 0,2 procent in de voorgaande periode. Economen hadden een stijging van 0,2 procent verwacht. Op jaarbasis bedraagt de kerninflatie 3,3 procent, tegenover 3,4 procent in de voorgaande periode, waarbij werd uitgegaan van een getal van 3,4 procent.

Visie op de data

De consumentenprijzen in Amerika zijn vriendelijker dan verwacht. Dit heeft ertoe geleid dat de verwachtingen voor een renteverlaging door de Federal Reserve zijn toegenomen. De zogenaamde rente futures schatten nu een kans van 85 procent in dat de rente in september al wordt verlaagd.

De data worden dus als gunstig gezien voor de financiële markten, wat inhoudt dat dit geen verstoring veroorzaakt. De data kunnen wel wijzen op een afkoelende economie, maar als de rentemarkten verbeteren en het rentepad van de Federal Reserve duidelijker wordt, zal dit een extra steun geven aan de onderliggende trend van aandelen.

Kijkend naar de aandelenmarkten zien we dat de Amerikaanse futures hoger staan en dat de Europese markten er beter bij liggen. De dollar is zwakker geworden.

Daarnaast zien we momenteel dat de yields op de rentemarkten zijn gedaald, waarbij het tienjarige papier in Amerika zelfs is gedaald tot 4,19 procent en het Duitse papier op 2,47 procent staat.

De olieprijs is hoger en bij crypto zijn er ook flinke winsten zichtbaar, met bitcoin al boven de 59.000 dollar. Crypto profiteert namelijk van een lagere rente.

Als in all kunnen de data in Amerika als vriendelijk worden omschreven. Of de markten hier direct op reageren moet nog blijken. Een hogere start wordt wel voorzien, maar het is vooral voor de onderliggende trend van aandelen duidelijk positief.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.