Navigation

VS CPI: vriendelijker dan verwacht - markten reageren positief

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in mei maand op maand onveranderd gebleven, na een stijging van 0,3% in de voorgaande maand. Verwacht werd een stijging van 0,1%. Op jaarbasis is de consumentenprijsindex uitgekomen op 3,3%, vergeleken met 3,4% in de voorgaande maand en een verwachte stijging van 3,4%.

De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, is in mei met 0,2% gestegen, na een stijging van 0,3% in de maand ervoor. De verwachting was een stijging van 0,3%. Op jaarbasis is de kerninflatie uitgekomen op 3,4%, tegenover 3,6% in de vorige periode, met een verwachting van 3,5%.

De gepubliceerde data worden beschouwd als beter dan verwacht voor de financiële markten. Dit opent de weg voor de Federal Reserve om de rente te verlagen, wat ze graag willen doen. Vandaag zal de Federal Reserve bijeenkomen, maar er wordt nog geen renteverlaging verwacht.

De kans is echter toegenomen dat Powell minder hawkish zal klinken. Hierdoor liggen de markten momenteel hoger.

De Amerikaanse beurs lijkt in recordterritorium te openen met een flinke plus. Ook in Europa is de reactie positief, met steeds grotere winst op de indices.

De dollar is duidelijk verzwakt, terwijl de olieprijs stijgt en goud ook iets hoger ligt. Bitcoin profiteert eveneens en staat nu op 69.200 dollar, een winst van bijna 3%.

De rentemarkten laten een duidelijk positieve stemming zien, met het tien jarige staatspapier in Amerika op 4,39% en het Duitse papier op 2,55%.

De conclusie is dat deze data gunstig is voor de onderliggende trend van de markten. Of dit direct zal leiden tot een verdere rally, zal moeten blijken omdat we ook nog de FOMC-vergadering krijgen.

In ieder geval wordt verwacht dat, zelfs als voorzitter Powell hawkish klinkt, dit met een korrel zout wordt genomen na deze data. Morgen worden overigens de producentenprijzen vrijgegeven.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.