Navigation

Herhaling: Crypto: mythe achter halving-cyclus BTC - vooruitziende blik Mathijs

Herhaling: Crypto: mythe achter halving-cyclus BTC - vooruitziende blik Mathijs

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit artikel, geschreven door Mathijs Kriek van TreeCap, werd 5 maanden geleden gepubliceerd en hoewel het artikel dan vijf maanden oud is, biedt het nog steeds een treffende analyse van de ontwikkelingen rondom Bitcoin en de halvering (halving).

Het geeft een nauwkeurige weergave van de impact van de halvering en besprak de mogelijke invloed op de markt. Er werd gesuggereerd dat de halvering mogelijk minder effect zal hebben dan vaak wordt aangenomen. Het artikel is vrij vertaald uit het Engels en met toestemming van Mathijs en zien we als een must read.

Bitcoin-halvering: overgewaardeerd - van belang miners

Een populaire, maar gebrekkige opvatting is dat de halvering noodzakelijkerwijs leidt tot een tekort aan aanbod Elke 4 jaar vindt de Bitcoin-halvering plaats, wat betekent dat de beloningen voor miners gehalveerd worden.

Toen Bitcoin werd gelanceerd, waren de beloningen voor mining 50 BTC. Momenteel is dat 6,25 BTC en na de volgende halvering zal dit aantal worden teruggebracht tot 3,125 BTC.

De halvering vindt plaats na elke 210.000 blokken, wat overeenkomt met een cyclus van ongeveer vier jaar. Dit betekent dat de volgende halvering naar verwachting in april [heeft reeds plaatsgevonden] zal plaatsvinden. En ja, er werden zelfs Bitcoin-halveringsfeesten georganiseerd.

Zoals beschreven, worden de beloningen voor miners gehalveerd, maar er is een argument dat dit een grotere impact had toen een groot deel van het totale Bitcoin-aanbod nog niet was uitgegeven.

Op dit moment is echter ongeveer 93,5% van het maximale aanbod van 21 miljoen BTC al in omloop. Dit betekent dat er minder dan 1,4 miljoen BTC nog moet worden gemined, waardoor de nieuwe uitgifte een kleinere impact heeft in de grotere markt.

Momenteel leveren miners ongeveer 900 BTC per dag aan de markt (tijdens de publicatie van de analyse zo'n 5 maanden geleden). Na de halvering zal dit naar verwachting dalen tot ongeveer 450 BTC.

Onder eerdere marktomstandigheden zou dit de schaarste van Bitcoin hebben vergroot en de prijs hebben opgedreven. Echter, enorme aankopen door ETF's, die veel meer Bitcoin uit de circulatie halen dan wat miners dagelijks kunnen produceren, suggereren dat de aankomende halvering mogelijk niet zal leiden tot het verwachte aanbodtekort.

Tot op heden heeft de vierjarige cyclus zichzelf bewezen als een zelfvervullende voorspelling, maar er zijn slechts vier gegevenspunten beschikbaar. Bovendien was elke cyclus minder dramatisch dan de vorige. 

Een laatste, maar cruciale opmerking is dat de afname van blokbeloningen miners steeds afhankelijker zal maken van transactiekosten voor hun inkomsten. Het beveiligingsbudget van Bitcoin zal worden verminderd zonder een evenredige toename in transactiekosten.

Een vermindering van het beveiligingsbudget kan leiden tot het verlies van miners die het netwerk beveiligen, wat het economisch aantrekkelijker maakt om een aanval op de blockchain uit te voeren. Hoewel dit niet direct een probleem is, is het essentieel om een duurzame manier te vinden om de beveiliging van Bitcoin op lange termijn te waarborgen.

Conclusie

Mathijs Kriek van TreeCap concludeert dat, hoewel de Bitcoin-halvering historisch gezien een belangrijke gebeurtenis is, de impact op de markt steeds minder dramatisch lijkt te worden.

De invloed van grote spelers zoals ETF's en de afnemende hoeveelheid nieuwe Bitcoin zorgen ervoor dat de halvering mogelijk niet meer dezelfde prijsstijgingen zal veroorzaken als in het verleden.

De toekomstige financiële gezondheid van Bitcoin zal sterk afhangen van de ontwikkeling van alternatieve inkomstenbronnen voor miners, zoals hogere transactiekosten.

Mathijs Kriek,CAIA on LinkedIn: #bitcoinhalving #bitcoin
The upcoming #bitcoinhalving: Overhyped and only matters for miners. One very popular narrative is, obviously deeply flawed, that the halving necessarily…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.