Navigation

Crypto: spot Bitcoin ETF's goedgekeurd - altcoins hoger - visie en enige achtergrond

Crypto: spot Bitcoin ETF's goedgekeurd - altcoins hoger - visie en enige achtergrond

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft groen licht gegeven voor de allereerste exchange-traded funds (ETF's) gebaseerd op Bitcoin. Dit heeft voornamelijk geleid tot een stijging van altcoins, met Ethereum als opvallende winnaar, omdat daar nu ook de hoop is dat spoedig ETF's voor beschikbaar zullen zijn.

De goedkeuring wordt beschouwd als een belangrijke stap in de adoptie van cryptocurrencies, maar roept ook vragen op over mogelijke regelgeving voor altcoins, NFT's en DAO's. Dit blijkt ook wel uit een toelichting van Gary Gensler die meteen het feestje probeert te "verpesten" en vooral waarschuwt.

Als we de goedkeuring en de toelichting van de SEC bekijken rekenen we erop dat veel protocollen uiteindelijk kunnen afvallen wat overigens gunstig kan zijn voor degenen die echt waarde bieden.

Goedkeuring werd verwacht

Hoewel de goedkeuring verwacht werd, kan dit leiden tot een emotionele marktreactie, met mogelijk grote uitslagen die niet volledig worden ondersteund door fundamentele overwegingen.

Tot nu toe blijft een echte melt-up uit, wat wordt toegeschreven aan de rommelige manier van goedkeuring, de vertraging van de goedkeuring en de waarschuwingen van de SEC die daar ook nog eens bijkwamen.

Eerste hoofdstuk kan toch een stijging zijn

Het eerste hoofdstuk in deze ontwikkeling is waarschijnlijk een stijging van crypto, maar we moeten alert zijn op mogelijke correcties in de toekomst. En direct moet de aantekening worden gemaakt dat er een slag om de arm moet worden gehouden gezien het hoogst onvoorspelbare karakter van crypto en voor hetzelfde geld is er zelfs eerst een correctie voordat een stijging zich inzet.

Reeds op up in verschillende munten

De recente weken hebben we verschillende crypto op up gezet en nu is het afwachten hoe ver deze stijgen. Daarna komt het uitdagende deel: het bepalen van het juiste moment om winst te nemen. Maar daar denken we nu nog niet aan.

Goedkeuring is positieve stap voor adoptie

De goedkeuring wordt beschouwd als een positieve stap voor de institutionalisering van Bitcoin als een beleggingscategorie, na tien jaar van afwijzingen door de SEC vanwege zorgen over mogelijke manipulatie. De recente goedkeuring volgt op een gerechtelijke uitspraak vorig jaar, die de SEC dwong haar standpunt over Bitcoin ETF's te heroverwegen.

Van experimentele fase naar Wall Street

Nu Bitcoin en crypto uit een soort experimentele fase overgaan naar Wall Street, mag gesteld worden dat er nog veel meer regelgeving komt. Ook gaat Wall Street bepalen hoe het spel in de toekomst wordt gespeeld.

Aan de ene kant betekent dit dat crypto in het keurslijf van regelgeving komt en zijn rebellerende karakter verliest. Aan de andere kant, en dat is goed, kan er uiteindelijk nagedacht worden over hoe crypto beter gebruikt en omarmd kan worden.

Met andere woorden: het bestaansrecht van crypto is na de beslissing van de SEC veel groter geworden voor een hele kleine groep protocollen die straks alle toekomstige regelgeving zal doorstaan.

Mogelijk vandaag al eerste handel in ETF's

De goedkeuring omvat alle aanvragen en sommige van deze ETF's worden naar verwachting al vanaf donderdag verhandeld. Deze producten, die een decennium in de maak zijn, zullen een gamechanger zijn voor Bitcoin en institutionele en particuliere beleggers de mogelijkheid bieden om blootstelling te krijgen aan 's werelds grootste cryptocurrency zonder deze direct te bezitten.

Grote instroom voorspeld

Analisten voorspellen een aanzienlijke instroom van kapitaal, met schattingen variërend van $50 miljard tot $100 miljard alleen al dit jaar. Ondanks de goedkeuring benadrukte voorzitter Gary Gensler van de SEC dat dit geen goedkeuring van Bitcoin zelf betekent, gezien de inherente risico's en volatiliteit van de cryptocurrency.

Statement SEC toont weinig empathie met eigen beslissing

De SEC heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt verduidelijkt dat, hoewel ze de notering en handel van bepaalde spot Bitcoin ETP's (ETF's) hebben goedgekeurd, ze Bitcoin zelf niet officieel hebben goedgekeurd of ondersteunen.

De SEC adviseert investeerders voorzichtig te zijn vanwege de verschillende risico's die gepaard gaan met Bitcoin en producten die zijn gekoppeld aan cryptocurrencies.

Bovendien meldt de SEC dat ze eerder meer dan 20 aanvragen hebben afgewezen, maar de beslissing van het hof van beroep van het District of Columbia met betrekking tot Grayscale heeft de situatie veranderd.

Momenteel is de goedkeuring beperkt tot Bitcoin, dat wordt erkend als een non-securities commodity (niet-effecten grondstof), terwijl de overgrote meerderheid van crypto-activa wordt beschouwd als investment contracts (beleggingscontracten).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.