Navigation

Riot & CleanSpark: op weg naar halving - tijd voor actie

Riot & CleanSpark: op weg naar halving - tijd voor actie

Nu Bitcoin niet meer is weg te denken, is de kans toegenomen dat beleggers meer interesse krijgen in de miners. Deze groep aandelen mag bestempeld worden als zeer hoog risicovol. Ze zijn sterk afhankelijk van de koers van de Bitcoin en de kosten van energie en apparatuur.

Coinshares is met een uitstekend rapport gekomen waarin ze dieper ingaan op verschillende elementen. Dit bedrijf mag als absolute specialist worden gezien en haar kennis is fenomenaal.

Het laatste rapport over miners is voor ons een kapstok om een tweetal miners te gaan aanmerken als trading buy (of beter omschreven als speculative buy, omdat de kans aanwezig is dat een stijging niet binnen 3 maanden zal plaatsvinden).

We willen benadrukken dat de volatiliteit van deze aandelen erg hoog is en elke positie moet worden benaderd alsof deze naar nul kan gaan. Mocht het echter inderdaad zo zijn dat de koers van Bitcoin daadwerkelijk naar nieuwe all-time-highs gaat, dan zijn er toch een aantal miner-aandelen die sterk kunnen stijgen. Deze aandelen stijgen en dalen overigens veel harder dan Bitcoin zelf. Er zit dus een enorme hefboom in.

Momenteel zitten we al op een up in Marathon Digital $MARA. Deze positie ingenomen op 9,5 dollar is wel verkleind op de stijging. Nu gaan we Riot $RIOT en CleanSpark $CLSK toevoegen.

Halving kans voor sterke miners

Miners verdienen minder onmiddellijke inkomsten na een halving (halvering), wat invloed heeft op hun kapitaaluitgavencyclus. Deze halvering zal waarschijnlijk diegenen aan het hogere eind van de kostencurve uitschakelen, waardoor degenen die overblijven en voldoende liquiditeit hebben een geweldige kans krijgen om hardware met korting aan te schaffen.

Er is een toename in hashrate geweest tot 104% in 2023. Volgens Coinshares liggen de gemiddelde productiekosten per Bitcoin na de halvering op $37.856.

Het gewogen gemiddelde geschat voor de productiekosten en operationele kosten, bedroegen respectievelijk ongeveer $16.800 en $25.000 per Bitcoin voor het derde kwartaal van 2023. Na de halvering in april 2024 zullen deze kosten waarschijnlijk stijgen naar $27.900 en $37.800 volgens onderzoek van Coinshares.

Op basis van trends wordt verwacht dat tegen medio 2026 het efficiëntieniveau zou kunnen dalen tot slechts 10 W/T, aangezien chipontwerp voortdurend verbetert en efficiëntere mine-bouw-hardware online wordt gebracht.

Riot

Op een bepaald punt in de cyclus van Bitcoin-mining zullen miners aan het hogere eind van de kostencurve problemen krijgen, en zal de hashrate beginnen te dalen omdat prijsstijgingen niet voldoende zijn om de stijgende moeilijkheidsgraad in de mining te compenseren.

Goed gekapitaliseerde miners met grotere Bitcoin-saldi zullen waarschijnlijk een hogere equity premium hebben in een bullmarkt, zoals Riot $RIOT. Riot lijkt dan ook uitstekend gepositioneerd te zijn om met deze veranderingen om te gaan vanwege hun efficiënte kostenstructuur.

De analyse van Coinshares suggereert zelfs dat Riot het beste gepositioneerd lijkt te zijn om de complexiteiten van het halverings-evenement te doorstaan, voornamelijk vanwege hun kostprijsstructuur en lange runway.

Het grootste deel van de pijn die miners zullen ervaren komt waarschijnlijk voort uit aanzienlijke SG&A-kosten die waarschijnlijk moeten worden verlaagd om winstgevend te blijven. Dat heeft Riot redelijk onder controle.

SCE Trader: estimates Riot 2023 2024 2025
Nettoverkoop mln 293 488 801
EBITDA mln 82 158 453
EBIT mln -189 -112 43
Winst vóór belastingen (EBT) mln -199 -121 -1
Netto-inkomen mln -182 -161 -1
WPA -0,96 -0,64 0,57
Vrije kasstroom mln -235 -133 -3

De bovenstaande cijfers van Riot zijn onder voorbehoud. Dit komt doordat deze markt momenteel erg in beweging is en de cijfers sterk afhankelijk zijn van de hashrate en de prijs van Bitcoin. Tevens hebben energiekosten een flinke impact.

CleanSpark

Van de op de beurs verhandelde miners wordt verwacht dat de efficiëntie van de gehele vloot afneemt van 29W/T naar 26W/T bij de halvering (halving).

Een voorbeeld van hoe miners hun vloot kunnen upgraden om hun efficiëntie te verbeteren (dat wil zeggen, hun W/T te verminderen), is te zien bij de recente machineovereenkomsten van CleanSpark (en ook Iris Energy). Beiden hebben respectievelijk 4,4EH/s en 1,4EH/s van de Bitmain Antminer S21-mijnwerkers gekocht, met efficiëntieratio's van 17,5W/T, tegen een prijs van ongeveer $14/TH.

Over het algemeen zal volgens het rapport van Coinshares het bedrijf CleanSpark (en ook Riot) waarschijnlijk winstgevend blijven opereren.

Veel andere miners zullen dus waarschijnlijk hun 'runway' aantasten. Die kans is kleiner bij CleanSpark, dat onlangs ook een grote deal met NVIDIA aankondigde voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Daarmee is CleanSpark als één van de beste gepositioneerd met een hoge graad van efficiëntie.

SCE Trader: estimates CleanSpark 2023 2024 2025 2026
Nettoverkoop mln 168 337 412 459
EBITDA mln 25 131 173 185
Winst vóór belastingen (EBT) mln -131 -1 33 57
Netto-inkomen mln -137 -143 -39 -1
WPA -1,29 -0,79 -0,15 -0,02
Vrije kasstroom mln -93 85 236 197

De bovenstaande cijfers van CleanSpark zijn onder voorbehoud. Dit komt doordat deze markt momenteel erg in beweging is en de cijfers sterk afhankelijk zijn van de hashrate en de prijs van Bitcoin. Tevens hebben energiekosten een flinke impact.

Bitcoin mining cash-cost per Bitcoin

Uit de bovenstaande chart blijkt dat de Bitcoin mining cash-cost per Bitcoin (post-halving) bij CleanSpark op $26,927 ligt. Die van Riot ligt op $42,717. Na de halving is de verwachting dat CleanSpark in de top blijft. Riot kan een aanzienlijke verbetering vertonen en zal verschuiven naar de linkerkant kant van deze chart.

Resumerd

Over het algemeen, als de prijs van Bitcoin boven de $40.000 blijft, verwacht CoinShares dat alleen Riot, Bitfarms, Iris, CleanSpark, TeraWulf en Cormint waarschijnlijk winstgevend zullen blijven opereren. Alle andere miners zullen mogelijk verwatering van aandelenprijzen zien door het ophalen extra geld.

We gaan met Riot en CleanSpark naar een up (ook houden we een gereduceerde positie in Marathon Digital vast). Beiden hebben een zeer hoge risicosticker. Beiden hebben ook een sterke propositie om na de halving uit te blinken.

credits: CoinShares

Hun kosten met betrekking tot mining zijn aantrekkelijk in vergelijking met anderen. De meeste miners zullen te maken krijgen met uitdagingen vanwege hoge SG&A-kosten, wat kostenaanpassingen vereist om winstgevend te blijven.

Daar spelen zowel Riot als CleanSpark reeds goed op in, wat de kans op een bovengemiddelde stijging van de koersen mogelijk maakt. Wanneer is niet te zeggen met dit soort aandelen, het zijn immers melt-ups die ze tonen.

Het kan bij wijze van spreken morgen zijn, maar het kan ook nog 1 of 2 jaar duren. Maar met een vooruitzicht van enkele honderden procenten winst is het de moeite waard om nu in te stappen. Op zich gebruiken we de term trading up (trading buy) als iets voor de korte termijn, maar met deze aandelen wijken we af van dit principe. De term speculative buy zou dan ook passend zijn.

Hoe dan ook, we zijn bullish. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond Bitcoin bieden deze aandelen een mooie kans. We rekenen (geen garanties) op een gegeven moment op een upsqueeze van enkele honderden procenten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.