Navigation

Crypto: update Stacks - sterk gestegen - visie - rol Bitcoin

De koers van Stacks $STX is aanzienlijk gestegen. Of deze crypto nog verder zal stijgen is naar ons inzien afhankelijk van de stemming in de markt en vooral van de ontwikkelingen rond Bitcoin. In ieder geval hebben we de eerste rit in Stacks gemist.

De kans is echter vrij groot dat we deze munt toch op up gaan zetten als de koers daalt en een beter instapniveau biedt. Op dit moment zien we een mogelijk instapniveau bij een koers rond de 1 dollar. Als de koers die richting opgaat nemen we de beslissing aan de hand van de dan geldende en relevante informatie.

Stacks is een smart contracts netwerk dat gekoppeld is aan Bitcoin en zorgt ervoor dat Bitcoin meer functionaliteit krijgt. Het protocol is onder andere geschikt voor het ontwikkelen van DAO’s en NFT’s.

Het is belangrijk op te merken dat momenteel DAO's, volgens de huidige werkwijze, niet goed functioneren en er in de Verenigde Staten mogelijk plannen zijn om ze te verbieden of de regelgeving strenger te maken. Het is noodzakelijk dat DAO's een eerlijkere modus krijgen.

Altijd de nodige scepsis hebben

In het verleden heeft Stacks ook de nodige missers gehad, zoals de totaal mislukte CityCoin. Ook wordt, net zoals bij andere projecten, de "eerlijkheid" wel eens in twijfel getrokken.

Tevens kan Stacks ingehaald worden door andere meer vernieuwende projecten als het zelf niet blijft innoveren. En de munt biedt geen zekerheid en zal waarschijnlijk na elke rally weer dalen.

Stacks heeft ook voordelen

Hoewel de betrouwbaarheid van vrijwel elk protocol altijd met argwaan bekeken mag worden kan als pluspunt worden aangemerkt dat Stacks werd gedistribueerd via de allereerste door de SEC goedgekeurde tokenaanbieding in 2019.

Stacks is al gedecentraliseerd wat enige geruststelling biedt. We hebben ook het idee dat dit binnen de eventueel toekomstige regelgeving valt.

Als er een spot Bitcoin ETF komt, en de kans daarop is zeer groot, zou dit de levensvatbaarheid van Bitcoin kunnen vergroten en de adoptie van Stacks eventueel bevorderen.

De sBTC & Nakamoto release

Met de Stacks sBTC & Nakamoto release enkele dagen geleden is het nu mogelijk om de BTC-token op de Bitcoin-laag te hebben met sBTC. Layer-2 slimme contracten zijn beveiligd door de Bitcoin finality. Dit resulteert in transactietijden van bijna 5 seconden op de Layer-2.

Het doel en de tokenomics van de STX-token

STX is een token dat alle activiteiten op de Stacks blockchain faciliteert, waaronder het betalen van transactiekosten en interacties met smart contracts binnen het Stacks-netwerk.

Momenteel zijn er 1,428 miljoen STX in omloop. De inflatie van STX is ongeveer 4,5% per jaar. Over ongeveer 1-2 jaar zal de inflatie minder dan 1,7% bedragen. Daarna neemt de inflatie voor de STX-token af naar 0,8% en uiteindelijk naar 0,38%. Daarmee heeft STX een aantrekkelijk token-inflatie-model om de koers verder te zien stijgen.

Met andere woorden: de tokenomics van de STX-token is gunstig voor beleggers en het merendeel van de token-ontgrendelingen ligt al achter ons.

Andere informatie over Stacks

In het voorjaar van 2022 kondigde Stacks een project aan om CityCoins aantrekkelijker te maken. Tot nu toe is dit een project dat als mislukt beschouwd mag worden. CityCoins hebben als doel om als gebruiker van deze digitale asset beloningen te ontvangen en de economie van een stad of gebied te versterken.

Nog even een verdere uitleg wat Stacks is

Stacks is als het ware een extra laag bovenop Bitcoin voor slimme contracten (smart contracts). Het maakt het mogelijk voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties om Bitcoin als een activum te gebruiken en transacties af te wikkelen op de Bitcoin blockchain. Stacks zou het volledige potentieel van Bitcoin kunnen ontsluiten.

Stacks heeft eigenschappen zoals ingebouwde privacy, waarbij gegevens op de Dapps van Stacks, zoals foto’s of (privé) dossiers, standaard versleuteld zijn. Alle gegevens zijn voor 100% eigendom van de gebruiker.

Als Stacks slaagt, wat nog steeds een vraagteken is, zal Bitcoin een plaats kunnen veroveren als afwikkelingslaag en een platform voor Web 3.0. Door gebruik te maken van de Bitcoin-laag wordt de Bitcoin-economie ontsloten. Als aantekening, er is ook veel kritiek op deze claim van Stacks.

Stacks streeft dus naar een nieuw soort gedecentraliseerd internet dat gebruikers meer controle geeft over hun gegevens en het moeilijker maakt om inhoud te censureren.

De slimme contracten van Stacks maken het mogelijk om nieuwe soorten digitale activa, zoals tokens en digitale verzamelobjecten te creëren, te bezitten en te verhandelen. Door Dapps van Stacks te gebruiken kunnen makers ook een aandeel krijgen in de waarde die zij helpen creëren.

Stacks Proof-of-Transfer afgekort PoX

Stacks maakt gebruik van een hybride consensusmechanisme dat Stacks Proof-of-Transfer (PoX) heet. Naast het regelmatig opslaan van een hash van de Stacks blockchain op die van Bitcoin zullen de node-deelnemers aan de blockchain beloningen ontvangen in Bitcoin.

PoX gebruikt miners en zogenaamde stackers. Miners loggen transacties net zoals miners op Bitcoin dat doen. Stackers houden een kopie van de blockchain bij en geven aan op welke fork ze moeten minen.

Miners verdienen nieuwe STX-tokens door inflatie en betalingen om deel te nemen in Bitcoin. Deze Bitcoins worden verdeeld onder stackers die de STX-token moeten inzetten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.