Navigation

Herhaling: Crypto: DTCC geeft geen waarde meer als onderpand

Herhaling: Crypto: DTCC geeft geen waarde meer als onderpand

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) heeft aangekondigd dat vanaf volgende week dinsdag Exchange-Traded Funds (ETF's) die Bitcoin of andere cryptomunten bevatten, geen waarde meer hebben als onderpand voor leningen. Dit betekent dat investeerders deze ETF's niet langer kunnen gebruiken als garantie voor het lenen van geld.

De gevolgen

De kans is groot dat crypto daalt op het nieuws, hoewel het alleen van toepassing is op de onderlinge afwikkeling in het Line of Credit (LOC) systeem, waardoor het netto-effect minder schadelijk is dan de headlines doen vermoeden. Bitcoin maakt een zeer klein percentage uit van dit systeem. (Verder in de tekst leggen we dat nog even uit.)

Het kan echter toch negatieve gevolgen hebben voor investeerders. Dit betekent dat investeerders die deze ETF's in bezit hebben, ze niet langer kunnen gebruiken als zekerheid om geld te lenen.

Dit kan ertoe leiden dat beleggers gedeeltelijk gedwongen worden hun korte-termijn gehefboomde posities af te wikkelen wat kan leiden tot verkoopdruk op de cryptomarkten, waardoor de prijzen van cryptovaluta kunnen dalen.

Het maakt spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) minder aantrekkelijk. Ook verkleint het de kans op bredere adoptie of het ontwikkelen van nieuwe producten bovenop Bitcoin.

Voor professionele instituten is de aantrekkelijkheid ook verminderd, waardoor ze bij aankopen terughoudender kunnen zijn dan misschien met hefboomwerking wel het geval zou zijn geweest.

Binnen de zogenaamde crypto space zijn er allerlei alternatieven om met geleend geld en hefboom te werken. De beslissing van de DTCC geeft echter aan dat deze nooit door (toekomstige) regelgeving heenkomen, waardoor dit ook geen oplossing is en zelfs kan leiden tot het verdwijnen van veel van deze financiële crypto-protocollen die voor "bankje" spelen.

Hoewel Exchange-Traded Funds (ETF's) met Bitcoin of andere cryptomunten niet langer als onderpand kunnen worden gebruikt voor leningen, kunnen investeerders nog steeds privé-deals aangaan waarbij deze producten worden gebruikt als onderpand. Dit zal bijvoorbeeld van belang zijn voor een bedrijf dat bepaalde crypto-producten op de balans heeft staan.

Het bezitten van fysieke Bitcoin op bijvoorbeeld privéportefeuilles en offline portefeuilles blijft wel aantrekkelijk. Aangezien deze overgang terug naar het aankopen van fysieke Bitcoin en zelf bewaren niet in één keer plaatsvindt, bestaat de kans dat de cryptomarkt negatieve gevolgen ondervindt.

Alleen van toepassing op Line of Credit (LOC) systeem

De nieuwe regel zou alleen van toepassing zijn op de onderlinge afwikkeling in het Line of Credit (LOC) systeem. Een Line of Credit fungeert als een financieel instrument waarmee marktdeelnemers geleende fondsen kunnen gebruiken voor korte-termijn transactiefinanciering of om aan liquiditeitsvereisten te voldoen.

Het gebruik van cryptocurrency Exchange-Traded Funds (ETF's) voor uitleen- en als onderpand bij brokerage-activiteiten blijft onaangetast en blijft afhankelijk van de risicotolerantie van individuele brokers.

Het DTC-systeem, of Depository Trust Company, is een belangrijk onderdeel van de financiële infrastructuur van de Verenigde Staten en fungeert als de centrale effectenbewaarplaats. DTC maakt deel uit van een grotere organisatie genaamd de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC).

In de context van financiële transactieafwikkelingen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende afwikkelingsmethoden zoals Levering versus Betaling [Delivery versus Payment] (DvP) en Line of Credit (LOC).

DvP is een standaard afwikkelingsmechanisme dat wordt gebruikt bij de meeste effectentransacties en zorgt ervoor dat de levering van effecten alleen plaatsvindt wanneer de bijbehorende betaling (geld of een ander activum) wordt gedaan.

Een Line of Credit is een financiële faciliteit waarmee marktdeelnemers geleende fondsen kunnen opnemen voor korte-termijn transactiefinanciering of om andere liquiditeitsbehoeften te dekken.

Het gebruik van cryptocurrency ETF's voor leningen en als onderpand bij brokerage-operaties blijft dus ongewijzigd en blijft afhankelijk van de risicobereidheid van individuele makelaars.

Posities in crypto

In ieder geval is het voor ons (opnieuw) een reden om momenteel erg voorzichtig te zijn met crypto. We blijven momenteel vrijwel niets doen met crypto, afgezien van een paar munten die we hebben (en misschien zelfs verkopen, maar daar komen we dan op terug).

Ook is het reden om nog kritischer te worden welke munten we bij een nieuw momentum in crypto weer willen aanschaffen of verzwaren. Deze groep wordt steeds kleiner.

Resumerend

Concluderend kan het besluit van het Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) om Exchange-Traded Funds (ETF's) die Bitcoin of andere cryptomunten bevatten, geen waarde meer toe te kennen als onderpand voor leningen, in principe negatieve gevolgen hebben voor investeerders.

Dat gezegd hebbende, de soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. Zoals uitgelegd zal de impact waarschijnlijk minder groot zijn dan initieel gedacht, omdat het zich (voorlopig) beperkt tot de onderlinge afwikkeling in het Line of Credit (LOC) systeem.

Het kan echter (uit voorzorg) leiden tot het afwikkelen van gehefboomde posities en het gebruik van deze Bitcoin en cryptoproducten als onderpand voor andere investeringen door beleggers die buiten het LOC-systeem vallen, waardoor er verkoopdruk op de cryptomarkten kan ontstaan en de prijzen van cryptovaluta kunnen dalen.

Hoewel privé-deals en het gebruik van onderpand op basis van onderlinge afspraken bij beleggingsinstellingen nog steeds mogelijk zijn, kan het toch beleggers afschrikken.

Dit kan leiden tot verminderde interesse in deze producten, wat verdere negatieve gevolgen kan hebben voor de cryptovalutamarkt totdat het evenwicht is hersteld en de markt inzit dat het effect gebaseerd op het LOC-systeem beperkt is.

Wat is de Depository Trust & Clearing Corporation

De Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) is een Amerikaanse clearing- en afwikkelingsorganisatie die verantwoordelijk is voor het afhandelen van effectentransacties op de financiële markten. Het DTCC fungeert als tussenpersoon tussen kopers en verkopers van effecten en zorgt voor de effectieve overdracht van eigendom bij handelstransacties. Het speelt een cruciale rol in het bewaren van effecten en het verzekeren van de integriteit en stabiliteit van de financiële markten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.