Navigation

Crypto: Ethereum werkt roadmap bij - geeft twijfels Buterin aan

Vitalik Butering, de oprichter van Ethereum, heeft de nieuwste roadmap voor het protocol bijgewerkt. De aangepaste routekaart van Ethereum $ETH wekt niet veel vertrouwen bij ons. Het geeft het idee dat Ethereum binnen crypto achterop begint te raken en twijfelt hoe het bepaalde uitdagingen kan oplossen.

Ons idee over Ethereum

Als eerste, de stemming rond de munt is de laatste tijd bullish geweest en misschien komt er nog een verdere rally. Dit ook gezien de prijs actie van de munt die momenteel neigt naar meer winst hoewel dat slechts een tijdsopname is. Dit ook omdat de munt volgens onze rekenmethode aan de bovenkant van zijn opgaande trend sinds 2017 is beland.

We willen benadrukken dat we er faliekant naast kunnen zitten met de terughoudende visie over Ethereum. Toch is ons idee dat deze visie dan ook het beste is. Als Ethereum namelijk wel verder stijgt, is de kans groot dat andere Layer-1 protocollen niet alleen meestijgen, maar grotere rallies laten zien. Zodoende kiezen wij momenteel liever voor andere crypto in de Layer-1 sector.

Steeds meer twijfel over Ethereum

In de loop der tijd hebben we steeds meer twijfel gekregen over de voortgang van het protocol. Ook de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is misschien niet de juiste geweest. De opkomst van de Ethereum-staking-services zoals Lido als gevolg hiervan heeft zorgen doen ontstaan over economische centralisatie sinds deze overgang van Ethereum.

De oprichter geeft aan dat ontwikkelingen op Ethereum's single slot finality (SSF) niet meer om te draaien zijn. Finaliteit heeft als doel ervoor te zorgen dat wijzigingen in een blockchain-blok onomkeerbaar zijn zonder ten minste 33% van de totale gestaakte ETH te verbranden.

Verdergaand over onze twijfel, er draaien te veel nutteloze projecten (direct of indirect) op Ethereum die de tand des tijds niet gaan doorstaan en niet voldoen aan mogelijke toekomstige regelgeving. Dit kan in een later stadium een negatief effect gaan sorteren naar de vraag van Ethereum.

Dit geldt ook voor veel andere Layer-1 blockchains, maar deze hebben niet de omvang die Ethereum reeds heeft. Daardoor is er meer flexibiliteit.

Ethereum is zoekende

Ethereum lijkt dus zoekende te zijn naar wat de beste oplossingen zijn. Ondertussen zijn er andere protocollen aan het opkomen die gebruik maken van nieuwe kennis over blockchain.

Ethereum was oorspronkelijk bedacht als een publieke gedecentraliseerde gedeelde harde schijf die gebruik kon maken van peer-to-peer messaging en gedecentraliseerde bestandsopslag. Deze visie begon te vervagen in 2017 met de verschuiving naar financiële toepassingen op Ethereum.

Buterin wil nu het oorspronkelijke idee van de cypherpunk revolutie terugbrengen naar de blockchain. Cypherpunk verwijst naar een persoon die versleuteling gebruikt om privacy te waarborgen bij het toegang krijgen tot een computernetwerk.

Buterin benadrukt dat rollups, zero-knowledge proofs, account abstraction en oplossingen voor privacy van de tweede generatie meer gangbaar zijn geworden. Hij merkt op dat deze technologieën bepaalde waarden kunnen ondersteunen die verband houden met de principes van cypherpunk.

Terug naar de roadmap.

Buterin heeft geen tijdlijn gegeven voor de veranderingen, maar ze zijn min of meer georganiseerd op basis van prioriteit. De kernprioriteiten van het Ethereum-ecosysteem zijn grotendeels in lijn met de schets van vorig jaar.

  • De prioriteiten zijn benoemd als de Merge. Dit betreft de implementatie van een robuuste proof-of-stake consensus.
  • Een andere prioriteit is de Surge die streeft naar 100.000 transacties per seconde over Ethereum en zijn Layer 2 netwerken.
  • Ook wordt ingegaan op Scourge dat zich richt op het aanpakken van risico's met betrekking tot MEV en liquid pooling.
  • Vitalik schrijft ook over de Verge die staat voor de vereenvoudiging van blokverificatie.
  • Dan gaat de oprichter ook in op de Purge, wat de stroomlijning omvat van het protocol en de Splurge die verschillende andere aspecten behandelt.

Vitalik benadrukt het belang van single-slot finality (SSF) als de meest directe aanpak om veel van de huidige zwakke punten in het Proof-of Stake ontwerp van Ethereum aan te pakken.

Hij bespreekt specifiek hoe de Scourge-prioriteit opnieuw is gericht op het bestrijden van economische centralisatie in Ethereum, met name op twee cruciale gebieden: MEV en liquid staking. Dit dus vanwege het feit dat de overgang naar Proof-of-Stake en de daarop volgende opkomst van Ethereum-staking de economische centralisatie in gevaar heeft gebracht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.