Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 1 juli - van de Fransen tot Taiwan - ASML - banken

Dagafsluiting SCE Trader maandag 1 juli - van de Fransen tot Taiwan - ASML - banken

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De schrikreactie op de uitslag van de Franse verkiezingen bleef uit. Sterker nog, Parijs opende 2,8% hoger op zijn belangrijkste index, de CAC 40. Financiële waarden deden het sterk en de markten relativeerden de ontwikkelingen.

Vervolgens zagen we dat na deze hogere start er toch een meer verdeeld beeld kwam. Terwijl Parijs bleef outperformen (hoewel een gedeelte van de winst werd ingeleverd), lagen de meeste Europese beurzen minder in de plus. Wall Street opende vervolgens verdeeld met NVIDIA zwak en Tesla sterk. Uiteindelijk sloot Europa de dag af beter af.

De dollar werd iets zwakker, terwijl bij obligatiemarkten zichtbaar was dat de Franse rente iets daalde. Dit geeft ook aan dat men meer vertrouwen heeft dat de tweede ronde van de Franse verkiezingen geen grote verstoring hoeft te zijn voor de financiële markten, hoewel dit soort dingen ook snel kunnen veranderen.

Daarnaast zagen we dat het Amerikaanse 10-jarige papier steeg in effectief rendement, terwijl het Duitse papier ook opliep.

De olieprijs liet een stijging zien en de goudprijs was ook iets beter, terwijl bij crypto gesproken kan worden over een goede stemming in Europa, maar dat heeft zich niet doorgezet in Amerika.

  • Door een droneaanval van Hezbollah zijn 18 Israëlische militairen gewond geraakt. Het blijkt dat de clashes aan het escaleren zijn. Dit betekent dat de situatie aan de noordgrens van Israël nog steeds uit de hand kan lopen. Dit blijft een sluimerend thema voor de markten.
  • De Amerikaanse ISM manufacturing index daalde naar 52,1, vanaf 57. Dat betekent dat de expansie aan het afremmen is.
  • Morgen wordt ondermeer de inflatie (voorlopige cijfers) bekendgemaakt voor de eurozone, evenals de vacatures in Amerika. Beide data kunnen eventueel effect hebben op de markten. We denken dat de inflatiedata in de EU aantonen dat de daling van de inflatie iets stagneert, maar dat dit geen zorgwekkende toestand hoeft te zijn.
  • Wat betreft bedrijfsresultaten zien we momenteel dat de agenda leeg is. Verrassingen zijn uiteraard altijd mogelijk, zoals we eigenlijk wel elke dag zien.
  • Vandaag hebben wij op onze website het bericht gebracht dat Taiwan Semiconductor haar kapitaaluitgaven gaat verhogen volgens bronnen. Dit is goed nieuws ook voor ASML.
  • Tevens werd bekend dat Apple bij Taiwan Semiconductor extra orders heeft geplaatst en ook dat mag als gunstig worden gezien voor zowel Apple als voor het aandeel Taiwan Semiconductor.
  • Boeing gaat Spirit kopen, waarbij Airbus een compensatie krijgt. Wij doen niks met Boeing dat wel hoger staat, maar denken wel dat Airbus er sterk voor staat.
  • Op de Europese beurzen was in Amsterdam, evenals in Frankfurt en Parijs zichtbaar dat de financiële waarden het goed deden. Deze sector zit ons inziens in een uptrend.
  • Bij de lokale waarden was een herstel zichtbaar bij verschillende fondsen, waaronder Alfen, Ebusco en Basic Fit. Dat zijn fondsen die we links laten liggen.
  • Aperam was sterk, waarbij we nog steeds op een trading-up zitten in Aperam.
  • Air France KLM moest naar beneden omdat het met een verkapte winstwaarschuwing kwam door tegenvallers rond de Olympische Spelen. Een aandeel als Air France is een fonds waar wij niets mee zouden doen.
  • Op de Belgische beurs was het beeld verdeeld, waarbij Aeifica flinl won. Het staat nog steeds op onze lijst om iets mee te doen, maar we wachten nog steeds op meer positieve tekenen.
  • In Frankrijk lag Societe Generale sterk. We overwegen om Franse financials als trading buy te kopen, maar misschien dat we zelfs wachten tot de tweede ronde van de verkiezingen achter de rug is.
  • In Duitsland was Zalando sterk, een aandeel echter, waar we trendmatig geen reden zien om iets mee te doen. Qua bedrijfsresultaat verwachten we niet dat Zalando permanent een hoge winstgevendheid kan gaan vertonen.
  • Commerzbank won 3%, dit is een aandeel waar we al langer op een stijging zitten.
  • Goldman Sachs heeft het aandeel Akzo verlaagd naar verkopen. Elke dip zien wij echter als een kans bij Akzo. We weten dat de cijfers minder goed kunnen worden, maar vinden het erg knap hoe het bedrijf deze moeilijke periode momenteel aan het managen is.
  • Disney's Inside Out 2 heeft meer dan 1 miljard dollar opgehaald. Dit is een groot succes en de eerste film die dit doet sinds Barbie. We zitten al een tijdje te kijken of we misschien nog iets met Disney willen doen. Tot nu toe hebben we dat nog niet gedaan. We zoeken een juist instapniveau waarbij het beeld chart-technisch gezien ook wel iets beter zou mogen zijn.
  • De olieprijs veerde weer wat op en lijkt een steeds betere bodem te gaan vormen.
  • De basis- en industriële metalen zijn misschien nog steeds niet geheel uit gecorrigeerd. Voor de langere termijn zien we meer winst.
  • Goud bleef wederom goed liggen en lijkt nog steeds naar boven te willen kijken.
  • Bij crypto zagen we dat de prijs van Bitcoin probeerde te herstellen. Echter, dit herstel heeft zich nog niet echt sterk voortgezet. Bitcoin zit op dit moment mogelijk nog steeds in een correctieve fase.

Resumerend kunnen we stellen dat de thee niet zo heet wordt gedronken als die wordt ingeschonken. Dit bleek vandaag weer in Frankrijk. We moeten natuurlijk de tweede ronde van de verkiezingen nog afwachten om te zien wat er dan gaat gebeuren.

Tegelijkertijd blijft politiek een belangrijk thema, vooral nu het nog steeds onduidelijk is of Biden wel of niet stopt met de race voor zijn tweede termijn als president.

De markten blijven ondertussen, ondanks enkele genomen hordes, enigszins voorzichtig. Dit bleek ook, want naast de kracht van de financiële waarden was het beeld eigenlijk verdeeld. Het herstel van de lokale waarden had meer te maken met een dead "cat bounce" dan met een opgaande trend.

Morgen kijken we weer verder, in een week waarin op vrijdag de werkgelegenheidscijfers in Amerika uitkomen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.